Nezaměstnanost v březnu klesla na 6,1 procenta. Rozjíždějí se sezonní práce

Nezaměstnanost v Česku klesla v březnu na 6,1 procenta z únorových 6,3 procenta. Bez práce bylo 443 109 lidí, což je nejnižší březnová hodnota od roku 2008. Zaměstnavatelé nabízeli 117 335 volných míst, což je naopak nejvyšší březnová hodnota od roku 2008. Oznámil to dnes Úřad práce ČR. Loni v březnu činila míra nezaměstnanosti 7,2 procenta a bez práce bylo 525 315 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce v Ústí nad Labem

Úřad práce v Ústí nad Labem | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

„Zaznamenáváme ochotu zaměstnavatelů investovat do rozvoje. Firmy rozšiřují své současné provozy nebo budují nové. Česká ekonomika je stále v dobré kondici a rozjíždějí se sezonní práce. V následujících měsících tak nezaměstnanost s velkou pravděpodobností ještě klesne,“ odhaduje generální ředitelka Úřadu práce Kateřina Sadílková.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v březnu všech 77 regionů. Nejnižší zůstává nadále nezaměstnanost v Praze, kde činí 4,1 procenta. Podíl nezaměstnaných je naopak stále nejvyšší v Ústeckém kraji, a to devět procent.

Nezaměstnaanost | Foto: ČTK

Mezi okresy je nejnižší nezaměstnanost na Rychnovsku a Praze-východ (shodně 2,5 procenta), nejvyšší pak na Mostecku (11,4 procenta) a na Bruntálsku (10,9 procenta).

Řada regionů hlásí nárůst poptávky po sezonních pracovnících ve stavebnictví, v zemědělství, pohostinství, turistickém ruchu, ve službách či v lázeňství. Březen je také typickým měsícem, kdy roste zájem zaměstnavatelů o veřejně prospěšné práce.

Více volných míst

Už nyní evidují některé kraje vyšší zájem zaměstnavatelů o zaměstnance na krátkodobé pracovní poměry, tedy letní brigády. Hledají například kuchaře, číšníky, servírky, uklízeče, pomocníky v zahradnictví a ve stavebnictví. Poptávka je i po prodavačích rychlého občerstvení a zmrzliny. Objevují se též nabídky pro plavčíky nebo dozor na dětských letních táborech.

Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 3,8 uchazeče. Z toho nejvíce v okresech Karviná (18,6), Ústí nad Labem (14,8), Bruntál (13) a Chomutov (11). Nejlépe na tom je Praha-východ, kde na jedno volné místo připadá 1,1 uchazeče.

Nezaměstnaanost | Foto: ČTK

Zaměstnavatelé v březnu nabízeli o 2509 volných míst více než v únoru a dokonce o 41 285 více než před rokem. Nejvíce volných pozic je v Praze, a to 17 077. Přesto se vysoký počet nabízených pozic často nedaří z různých důvodů obsadit.

„Kromě nedostatku praxe, kvalifikace, dovedností a znalostí ze strany uchazečů o zaměstnání to může být úroveň nabízené mzdy, práce na směny, například v případě rodičů malých dětí či osob se zdravotním postižením, fyzicky náročná práce, vysoké nároky ze strany zaměstnavatele či nejistota v podobě termínovaných smluv. Problémem může být i omezená mobilita,“ vysvětlil ředitel Odboru zaměstnanosti Úřadu práce Jan Karmazín.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme