Martin Konvička je obžalovaný za výroky proti muslimům na Facebooku

8. duben 2016

Předseda Bloku proti islámu Martin Konvička je obžalovaný z podněcování k nenávisti, zjistil Český rozhlas jako první. Obžalovaný je za výroky proti muslimům, které zveřejňoval na svém facebookovém profilu. Policisté prověřovali podnět k jeho stíhání celý rok.

„Byly tam výroky vysloveně dehonestující, někdy až vyzývaly k určitému násilí nebo demonstrovaly určitou možnost násilí,“ vysvětluje okresní státní zástupce v Českých Budějovicích Josef Richtr, proč Martina Konvičku obžaloval.

Podnět ke stíhání Martina Konvičky podala na začátku loňského roku státní zástupkyně z Jablonce nad Nisou Věra Nováková. „Obrátilo se na mě několik přátel s tím, že se jim nelíbí, co pan Konvička na Facebooku píše. Tím nejzávažnějším bylo hanobení osob na základě jejich náboženského vyznání,“ uvedla.

V případě pravomocného odsouzení hrozí Martinu Konvičkovi šest měsíců až tři roky vězení. Podle státního zástupce Josefa Richtra by měl být výsledek soudního procesu znám během několika měsíců.

Přihlásili se také dva lidé, kteří se cítí být poškození Konvičkovými výroky. U soudu mohou požadovat odškodnění.

Martin Konvička stále působí jako akademický pracovník Přírodovědecké fakulty na Jihočeské univerzitě. Děkan fakulty František Vácha nebude situaci řešit, dokud nerozhodne soud. „S mnoha jeho postoji nesouhlasím, nicméně pokud je obžalovaný a není obviněný, tak na něj musím pohlížet jako na nevinného. Pokud bude pravomocně odsouzen, tak bych to nějakým způsobem řešil,“ uvedl.

Před rokem a čtvrt se jeho texty namířenými proti muslimům zabývala Etická komise univerzity. Ta je označila za vulgární, snižující lidskou důstojnost a upozornila, že těmito výroky Konvička snižuje morální kredit univerzity.

Martin Konvička je jihočeským lídrem v krajských volbách za Úsvit - Národní koalice. Obžaloba je podle předsedy Miroslava Lidinského neoprávněná. „Úsvit společně s Blokem proti islámu považují obžalobu za pokračování politické kriminalizace. Proti postupu policie i státního zástupce byl vznesen našimi advokáty protest,“ uvedl.

Miroslav Lidinský věří, že Martin Konvička odsouzený nebude. „Pokud ano, tak to bude prohra Bloku Martina Konvičky stejně jako Úsvitu v boji proti islamizaci naší země,“ dodal.

Na dotazy Českého rozhlasu Martin Konvička zatím nereagoval.

Konvička v minulosti na svém Facebooku údajně psal například o namletí muslimů do masokostní moučky. Navrhoval také zavírání muslimů do koncentračních táborů.

Sám o takových výrocích řekl, že jsou vytržené z kontextu a u prvně zmiňovaného se jedná o repliku sparťanského pokřiku: „Až vás milí Sparťani porazíme, nameleme vás do jitrnic." Takových replik prý napsal za posledních pět let stovky tisíc.

„Kdybychom takhle pátrali v replikách nebo výrocích úplně každého z nás, věřím, že by se nějaký našel,“ vysvětlil.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio