Státní zástupce obžaloval Martina Konvičku za výroky proti muslimům na Facebooku

Předseda Bloku proti islámu Martin Konvička je obžalován z podněcování k nenávisti. A to za výroky proti muslimům, které zveřejňoval na svém facebookovém profilu. Policisté prověřovali podnět k jeho stíhání celý rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Konvička

Martin Konvička | Foto: Jan Bartoněk | Zdroj: Český rozhlas

„Byly tam výroky vysloveně dehonestující, někdy až vyzývající k určitému násilí nebo demonstrující určitou možnost násilí,“ vysvětlil okresní státní zástupce v Českých Budějovicích Josef Richtr, proč Konvičku obžaloval.

Podnět ke stíhání Martina Konvičky podala na začátku loňského roku státní zástupkyně z Jablonce nad Nisou Věra Nováková. „Obrátilo se na mě několik přátel s tím, že se jim nelíbí, co pan Konvička na facebooku píše. Tím nejzávažnějším bylo hanobení osob na základě jejich náboženského vyznání,“ uvedla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Bloku proti Islámu Martin Konvička je obžalovaný za výroky proti muslimům. Jako první to zjistil Český rozhlas.

Podle Miroslava Lidinského, předsedy strany Úsvit - Národní koalice, za kterou je Konvička jihočeským lídrem v krajských volbách, je obžaloba neoprávněná a jde o pokračování „politické kriminalizace“.

„Policie odmítla vyslechnout svědky obhajoby, takže proti postupu policie i státního zástupce byl vznesen našimi advokáty protest. Myslíme si, že Martin Konvička nebude pravomocně odsouzen,“ řekl Lidinský.

Martin Konvička stále působí také jako akademický pracovník Přírodovědecké fakulty na Jihočeské univerzitě. Před rokem a čtvrt se jeho texty namířenými proti muslimům zabývala etická komise univerzity. Ta je označila za vulgární, snižující lidskou důstojnost a upozornila, že těmito výroky Konvička snižuje morální kredit univerzity.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Konvička je obžalovaný pro podezření z podněcování k nenávisti vůči islámskému náboženství. Téma pro odborníka na extremismus Miroslava Mareše

Doporučila proto děkanovi, aby zvážil další působení Martina Konvičky na fakultě. Děkan František Vácha ale nebude situaci personálně řešit, dokud nerozhodne soud:

„S mnoha Konvičkovými postoji nesouhlasím, nicméně pokud je obžalovaný a není obviněný, tak na něho musím nahlížet jako na nevinného. Pokud bude pravomocně odsouzený, tak bych to řešil,“ poznamenal Vácha.

Výsledek soudního procesu by mohl být znám během několika měsíců, v případě odsouzení hrozí Konvičkovi šest měsíců až tři roky vězení. Martin Konvička se k obžalobě doposud nevyjádřil.

Předseda Bloku proti Islámu Konvička čelí obvinění z podněcování nenávisti

Číst článek

Konvička v minulosti na svém facebooku údajně psal například o namletí muslimů do masokostní moučky. Navrhoval také zavírání muslimů do koncentračních táborů.

Sám o takových výrocích řekl, že jsou vytržené z kontextu a u prvně zmiňovaného se jedná o repliku sparťanského pokřiku: „Až vás, milí sparťani, porazíme, nameleme vás do jitrnic.“ Takových replik prý napsal za posledních pět let stovky tisíc.

„Kdybychom takhle pátrali v replikách nebo výrocích úplně každého z nás, věřím, že by se nějaký našel,“ vysvětlil. Představitelé Bloku proti islámu v minulosti uvedli, že vidí celou kauzu jako politicky objednanou.

ČRo, Romana Lehmannová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme