SZPI uzavřela nelegální výrobnu tofu, které se prodávalo v pražské tržnici Sapa

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) spolu s policií zavřela nelegální výrobnu tofu, které se prodávalo v pražské tržnici Sapa. Ve výrobně panovaly nepřijatelné hygienické podmínky, v nichž nebylo možné vyrábět bezpečné potraviny. Jednalo se totiž o garáž a stropy, stěny i podlahy byly v dezolátním stavu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nepřijatelné hygienické podmínky v nelegální provozovně na výrobu tofu v Praze

Nepřijatelné hygienické podmínky v nelegální provozovně na výrobu tofu v Praze | Foto: SZPI

„Inspektoři zjistili zaplísnění celé provozovny, stejně jako výskyt myšího trusu. Provozovna také nebyla nějakým způsobem zajištěna proti pronikání škůdců,“ popisuje mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Z šetření vyplynulo, že převážná část tofu vyrobeného v provozovně v Šeberově se zřejmě prodávala v tržnici Sapa v nedaleké Písnici. Jestli provozovna zásobovala ještě někoho dalšího, budou úřady ověřovat.

„V tuto chvíli nemáme informace o konkrétní zdravotní nebezpečnosti, nicméně na základě podmínek, ve kterých potraviny vznikaly, je zde významné riziko kontaminací. Určitě doporučujeme všem spotřebitelům, kteří by mohli mít takovou potravinu doma, aby ji nekonzumovali,“ upozornil Pavel Kopřiva.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co SZPI ve výrobně tofu našla a proč se ji rozhodla zavřít, popsal Veronice Sedláčkové mluvčí inspekce Pavel Kopřiva

Inspektoři na místě uložili zákaz užívání prostor a zároveň zakázali dále zpracovávat a uvádět do oběhu sójové boby v celkové hmotnosti 1650 kg.

S provozovatelem inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Nelegální výrobnu odhalil speciální policejní tým Regulátor, který se zabývá právě trestnou činností v areálu libušské tržnice Sapa.

„Státní zemědělská a potravinářská inspekce kontroluje tržnici Sapa poměrně intenzivně a dlouhodobě. V loňském roce se zde uskutečnilo kolem 40 kontrolních akcí. Při převážné většině byla zjištěna velká řada opravdu závažných pochybení,“ dodal Pavel Kopřiva.

Nepřijatelné hygienické podmínky v nelegální provozovně na výrobu tofu v Praze | Foto: SZPI

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme