Vratimov má šanci zbavit se ropných kalů z ostravských lagun

8. duben 2016
Zprávy , Zprávy

Zástupci ministerstva životního prostředí jednali ve Vratimově o problematické haldě z odpadů bývalé chemičky Ostramo. Její likvidace by mohla být financována ze speciálního státního programu na odstranění rizikových černých skládek. Skoro pět let se k tisícům tun černé hmoty nikdo nehlásil.

Vratimov jako malé město nemůže o dotaci na likvidaci skládky požádat. Mohla by to být Ostrava.

„Část peněz poskytne stát z dotací, ale ta spoluúčast taky nebude nejmenší. Brala bych to jako takový kladný přínos. Nakonec to, co tady máme, v podstatě bylo přivezeno z Ostravy. A pořád je to ještě nebezpečný odpad,“ říká starostka Vratimova Dagmar Hrudová (ČSSD).

Ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) je k tomuto plánu vstřícný. „Chceme pomoct Vratimovu v této věci,“ ujistil.

Konkrétní termíny ani výše nákladů zatím nejsou známy. Jednání jsou na úplném začátku.

„Začne to zjišťováním, kolik toho materiálu tam je a jaké má složení, kam to můžou uložit. Takže určitě průzkum, chemické rozbory, znalecký posudek. Podle mého názoru bude celá akce stát desítky milionů korun a od toho se pak bude odvíjet ta spoluúčast,“ vysvětluje Hrudová.

Na skládku si dlouhodobě stěžují obyvatelé blízkých paneláků. „Znečišťuje to tady i ovzduší. Vidíme to v množství spadu popela na oknech. Myslím, že zdraví prospěšné to není,“ míní například pan Ivo Stavinoha.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio