U Duchcova bude prý jednou moře. A tak si tam už vybudovali marínu

8. duben 2016
Česko – země neznámá

Voda kdysi pokrývala velkou část české kotliny a z pravěkých rostlin a stromů se pod hladinou za miliony let vytvořilo uhlí. A když lidé přišli na to, jak ho využít, začalo se dolovat. Po těžbě zbyly velké hluboké jizvy. Některé doly postupně zatopila voda a tato zatopená místa dnes často slouží jako přírodní koupaliště.

A některá místa si tak upravili sami lidé, například jezero Milada u Chabařovic. A pak jsou snílci, kteří tu vidí rovnou celé budoucí moře.

Je to nápad hodný Cimrmana – moře tady přece jednou bude, tak proč už teď v předstihu nevybudovat přístav nebo maják? Projekt vyšel z dílny pražského uskupení Archwerk, připojilo se občanské sdružení Moře klidu, které se snaží zlidštit těžce zkoušenou krajinu Podkrušnohoří a udělat ji přitažlivější pro místní i pro návštěvníky. A podstatnou měrou přiložili ruce k dílu lidé ze spolku Duchcov – město rovnosti.

Duchcovská marína nebo lépe řečeno prvek krajinného umění zdobí od roku 2014 vedle Liptické vyhlídky pomezí města a šachty. Na místo se dostanete cestou z města, kdy jdete vlastně po zasypané staré šachtě. Projdete malým lesíkem a otevře se před vámi panorama od Krušnohoří po České Středohoří. Vidíte odtud plochy rekultivované i dosud fungující šachtu, můžete se podívat, kde kdysi stály vesnice Liptice, Jeníšův Újezd, Břežánky, Hrdlovka, které všechny musely ustoupit těžbě uhlí.

Námořní přístav už žije

Dnes představuje Duchcovská marína „kotviště“ pro devět lodí. Na místě jich je momentálně sedm, zbývající dvě prý právě odpluly. Tady už trochu musíte zapojit fantazii – z těch lodí jsou tady totiž jen stěžně. Scházejí se u nich lidé, aby vyložili a naložili náklad, opekli si buřty, ochutnali speciální mariňácký „svařák“ a měli dobrou náladu.

Mořští vlci

Vyzkoušené a osvědčené jsou akce pro děti – například Velikonoční pochod nebo Den dětí. Děti si užijí her venku, dojde i na přísně střežený ohýnek. Letos sem velikonoční zajíček přinesl i spoustu dobrot pro soutěžící a navíc se děti i seznamují s okolím svého domova.

Dospěláci si mohou užít romantický západ slunce a všichni mohou čekat, že jednou tu opravdu bude moře, které bude sahat od Duchcovské maríny až po Maják, nově vybudovanou rozhlednu ve Strupčicích u Kadaně.

Prozatím neprošel návrh vztyčit jako orientační bod tzv. dalbu, tedy speciální pilotu, která slouží k vyvazování plavidel nebo k navigaci – v tomto případě by sloužila k navigaci návštěvníků na cestu k vlastní maríně. Ale doptáte se snadno místních nebo ve zdejším Informačním centru. Do budoucna se počítá s turistickým značením a také s pohlednicemi se souřadnicemi GPS a mapkou. Moři zdar!

Spustit audio