Policie popírá, že by na FAMU policisty poslal Komorousův důstojník

Policie odmítá informace, že za incidentem kolem tibetské vlajky na pražské FAMU stojí vedení Útvaru pro ochranu ústavních činitelů (ÚOÚČ). Podle týdeníku Respekt poslal kriminalisty v civilu na fakultu vysoký důstojník tohoto útvaru, který v současnosti vede plukovník Jiří Komorous.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění v Praze

Sídlo Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění v Praze | Foto: Petr Vilgus, Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported

Podle vyjádření policie zveřejněného na webových stránkách „nepravdivé a neověřené informace, které se týkají incidentu na FAMU, poškozují profesionální policejní manažery a nezakládají se na pravdě, což potvrdilo i prošetřování policejní vnitřní kontroly“.

Výsledky šetření policisté zveřejní příští týden.

Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění vyvěsila tibetskou vlajku při návštěvě čínského prezidenta v Praze. O vlajku se pak podle kamerových záznamů z vrátnice zajímali policisté v civilu.

Týdeník Respekt na své webové stránce zveřejnil ke kauze článek, podle kterého poslal policisty na FAMU vysoký důstojník Útvaru pro ochranu ústavních činitelů, který zřejmě považoval vlajku za provokaci.

„Proto zavolal vysílačkou na policejní operační středisko a dal příkaz, ať ‚tam někoho pošlou a tu vlajku nechají sundat‘,“ komentoval v dotyčném článku redaktor Respektu Jaroslav Spurný.

Policie také nařídila stáhnout vlajky z oken kanceláří okolo pražského hotelu Hilton, kde čínský prezident během své návštěvy pobýval. Zdůvodnila to bezpečností.

Pobyt čínské delegace v Praze provázela výjimečná bezpečnostní opatření a z druhé strany potyčky v ulicích města. Policie zadržela 23 lidí. Ozývají se ale kritické hlasy, že byla zaujatá.

ČRo, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme