Česko skupinu Iráčanů z Německa zatím nepřevezme. Žádost má podle vnitra nedostatky

Německá žádost o vrácení skupiny iráckých uprchlíků do Česka má podle ministerstva vnitra nedostatky. Česko proto zadrženou skupinu 25 lidí z Iráku zatím od Německa nepřevezme. Podle mluvčí ministerstva vnitra Martiny Němcové skupina nepožádala o udělení mezinárodní ochrany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autobus, který dovezl z Česka do Německa irácké uprchlíky

Autobus, který dovezl z Česka do Německa irácké uprchlíky | Foto: Jan Bachorík | Zdroj: Český rozhlas

Žádost o vrácení skupiny uprchlíků obdrželo Česko od německé strany ve čtvrtek.

„Nedostatky spočívaly především v použití nevhodného legislativního nástroje, tzv. dublinského nařízení. Oproti původním informacím od německé strany tyto osoby na území Spolkové republiky Německo nepožádaly o udělení mezinárodní ochrany, jak je ostatně uvedeno i v samotných žádostech, a Česká republika tak nemůže v souladu s evropskou legislativou tyto osoby v rámci dublinského řízení přijmout,“ popsala Němcová.

Dvacet pět iráckých uprchlíků, kteří pobývali v Okrouhlíku na Jihlavsku, přivezl Nadační fond Generace 21. Skupina se v sobotu vydala autobusem do Německa, kde je tamní policie zadržela.

Německá strana původně chtěla skupinu v pondělí navrátit do Česka, nakonec však svou žádost o předání stáhla s odůvodněním, že uprchlíci žádají v Německu o azyl. Později ale německé úřady uvedly, že požádají Česko o vzetí uprchlíků zpět.

Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme