Zdravotnictví má peněz dost, tvrdí Babiš. ČLK chystá kampaň upozorňující na problémy

Zdravotnictví má podle ministra financí Andreje Babiše peněz dost, chybí mu jen prostředky na investice. Předseda hnutí ANO tak reagoval na varování zdravotníků, že podfinancovaný resort začíná být pro pacienty nebezpečný. Babiš kritizoval i Českou lékařskou komoru (ČLK). Nelíbí se mu připravovaná kampaň.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Očkování (ilustrační foto)

Očkování (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Kampaň s názvem Zdravotnictví volá o pomoc má upozornit na situaci v nemocnicích, na nedostatek lékařů a zdravotních sester. Vrcholit by měla před krajskými volbami s cílem udělat z problému jejich hlavní téma.

S tím ale Andrej Babiš nesouhlasí. Prezidentovi ČLK Milanu Kubkovi napsal výhrady v otevřeném dopise.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí Babiš je proti chystané kampani ČLK. Zdravotníci v ní chtějí upozornit na nedostatek lékařů a zdravotních sester. Spor popsala Věra Masopustová

„Takové jednání já považuji za nepřijatelné, protože podle zákona o České lékařské komoře, České stomatologické komoře a České lékárnické komoře mají být všechny nepolitickými organizacemi,“ přečetl Babiš.

„Obávám se, že Česká lékařská komora plní roli odborových organizací, stírá rozdíl a myslím si, že tím ztrácí legitimitu,“ pokračoval.

Podle Milana Kubka je to ale právě naopak. ČLK je prý garantem kvality zdravotnictví, a kdyby se o ni nestarala, byla by zbytečná. Ohradil se i proti Babišovým prohlášením ohledně zdravotníků.

„Pan ministr financí neustále opakuje, jak ve zdravotnictví všichni kradou a korumpují. Opakovaně jsme vyzvali, pokud má konkrétní podezření, že někdo krade nebo se nechává korumpovat, tak nechť koná a podá trestní oznámení. Pokud taková zjištění nemá, pak by měl mlčet,“ prohlásil Kubek.

Neshody ve vládě

Podporu našel prezident ČLK i u vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka, kterému se nechuť ministra financí přidat do zdravotnictví víc peněz taky nelíbí.

„Je potřeba si uvědomit, že oplodňovací kliniky nejsou jedinou součástí zdravotnictví, že tu máme taky seniory, děti a ty, kteří potřebují poměrně velkou péči,“ upozornil.

„Taková onkologická léčba nebo léčba chronicky nemocných pacientů stojí velké peníze a to samozřejmě není možné dělat pouze z vůně květin,“ dodal.

Podle ministra Babiše je ale v resortu peněz dost. „Není přece možné řešit problém českého zdravotnictví jen tím, že někdo stále křičí: ‚Navyšte odvody státních pojištěnců.' Já si myslím, že české zdravotnictví má dostatek prostředků na provoz a nemá prostředky na investice."

Přehrát

00:00 / 00:00

Na finanční problémy nemocnic se ředitele královehradecké nemocnice Romana Prymuly a právníka Ondřeje Dostála ptala Veronika Sedláčková

Nemocnice by podle něj měly více šetřit. Šéf resortu Svatopluk Němeček z ČSSD přístup označil za špatný vtip.

„Myslím si, že je to skoro trochu výsměch zdravotníkům, protože rezervy, které ve zdravotnictví byly, jsou vyčerpány. Já myslím, že je třeba na argumentaci zdravotníků reagovat podle toho, jak skutečnost vypadá,“ řekl.

„Pokud má ředitel nějakým způsobem udržet rozpočet, může to dělat dvojím způsobem - buď omezí péči pro pacienty, nebo bude držet mzdy pro zdravotníky na velmi nízké úrovni,“ shrnul ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové Roman Prymula.

„Hlavní problém, který já vidím, je podceněná práce lidí. Když vezmete lékaře, musí studovat minimálně devět let, aby byl schopen plnohodnotně poskytovat svůj výkon. Když to srovnáme s ostatními profesemi, lidi v poslední době do zdravotnictví nechtějí jít. Je tam sice vyšší mzda, ale je výrazně zaplacena přesčasovou prací,“ dodal.

Podle Ondřeje Dostála, právníka Platformy zdravotních pojištěnců, by ale nemocnice měly zlepšit hospodaření.

„Pokud se podíváme na nákupy léků a materiálů, tak mezi tržní cenou a tím, co se vykazuje zdravotním pojišťovnám, jsou často deseti i stoprocentní rozdíly, takže má zdravotnictví hodně co zlepšovat, než se budou přilívat peníze daňových poplatníků,“ řekl.

O tom, jak řešit nedostatek peněz ve zdravotnictví, budou jednat i koaliční lídři. O schůzku požádá Pavel Bělobrádek.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme