V Brazílii vznikne kaplička s kopií Pražského Jezulátka. Sošku přivezl před lety kardinál Duka

V brazilském městě Batayporã chtějí do konce roku postavit kapličku se soškou Pražského Jezulátka. Umístění českého náboženského symbolu není náhodné. Město nechal v polovině 20. století založit Jan Antonín Baťa a dodnes se tam mluví česky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražské jezulátko

Pražské jezulátko | Foto: Klášter Pražského jezulát Klášter Pražského jezulátka

Za stavbou kapličky je Evandro Trachta. Veterinář a podnikatel je vnukem Jindřicha Trachty, někdejšího starosty Batayporã.

„Pražské Jezulátko pro nás přivezl kardinál Dominik Duka, když v roce 2013 navštívil Brazílii při příležitosti návštěvy papeže. Je to replika sošky podepsaná kardinálem Dukou. Je to pro nás velká čest," říká Trachta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na jihu Brazílie vznikne kaplička s kopií sošky Pražského Jezulátka. Natáčel jihoamerický zpravodaj David Koubek

Kapličku už začali stavět na pozemku, kde zároveň stojí Centrum historické paměti Jindřicha Trachty. Tato instituce shromažďuje vzpomínky a dokumenty na dobu první poloviny 20. století, kdy do oblasti přišli osadníci v rámci projektu Jana Antonína Bati. Jméno českého podnikatele proto nese jak Batayporã, tak i další města v okolí.

V Bataypoře působí učitelka češtiny vyslaná ministerstvem školství. Českou a moravskou kulturu udržují i potomci přistěhovalců.

Ve městě na jihu Brazílie už stojí malovaná Moravská brána, kaplička s Pražským Jezulátkem by tady pak ve měla vzniknout do konce roku.

Ondřej Veselý, Eva Trojánková a Alexandr Makarič z Klubu českých turistů vyznačili známé značky v Bataypora | Foto: Klub českých turistů

„Inspirovali jsme se jednou kapličkou ve Veselí nad Moravou. Má moravský motiv a i podlaha bude malovaná," popisuje Evandro Trachta.

Soška Pražského Jezulátka bude za bezpečnostním sklem.

„Od dvířek budou tři klíče, je to podobné jako korunovační klenoty v Praze. Jeden bude na faře, jeden bude mít ředitel Centra historické paměti Jindřicha Trachty a poslední bude mít nejstarší člen naší rodiny," vysvětluje Trachta.

Okolí kapličky pomohou na začátku září upravit dobrovolníci z České republiky, které do Bataypory už devátým rokem vysílá společnost Inex-SDA. Kromě toho by chtěli založit i komunitní divadlo.

V uplynulých letech mimo jiné pomohli postavit sál, kde se dnes vyučuje čeština a kde se konají různé kulturní akce.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme