Itálie stáhla velvyslance z Egypta, není spokojená s vyšetřováním smrti studenta

Itálie odvolala svého velvyslance z Egypta. Diplomatickou krizi způsobilo vyšetřování smrti italského studenta Giulia Regeniho v Káhiře. Návštěva egyptských vyšetřovatelů v Římě italské úřady zklamala, protože požadované důkazy Egypťané údajně neposkytli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vzpomínka na Giulia Regeniho na Americké univerzitě v Káhiře

Vzpomínka na Giulia Regeniho na Americké univerzitě v Káhiře | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

Panuje silné podezření, že Regeniho zabili při výslechu policisté. To ale Káhira vehementně popírá.

„Římský prokurátor Pignatone jasně řekl, co si o dvoudenním jednání s egyptskou stranou myslí. Vláda následně okamžitě povolala svého velvyslance v Káhiře ke konzultacím," uvedl italský premiér Matteo Renzi.

Egyptský tým se údajně snažil italské kolegy přesvědčit, že Regeniho zabil lupičský gang. Řím ale této verzi nevěří. Požadované kamerové záznamy z místa zmizení italského studenta a výpisy jeho telefonních hovorů Egypťané podle italské strany nedodali.

28letý Giulio Regeni zmizel v centru Káhiry 25. ledna, v den pátého výročí egyptské revoluce. Jeho tělo se našlo pohozené u silnice o více než týden později.

Egyptská a následně italská pitva pak ukázala jasné stopy mučení, včetně zásahů elektrickým proudem.

Italská vláda a Regeniho rodiče mají podezření, že studenta má na svědomí egyptská bezpečnost.

Egypťané chtěli případ uzavřít s tím, že dopadli gang, který se údajně specializoval na okrádání a přepadávání cizinců a na svědomí měl mít i život Giulia Regeniho.

Giulio Regeni zmizel v centru Káhiry večer 25. ledna v napjaté atmosféře pátého výročí egyptské revoluce. Jeho tělo se našlo 3. února vedle dálnice za Káhirou | Foto: Štěpán Macháček

ČRo, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme