Liverpoolské dostihové závodiště čeká velký den, poběží se Velká národní steeplechase

Nejslavnější překážkový dostih světa - Velká národní - opět slibuje dramatickou podívanou a boj o výrazný zápis do historie. Rodák z irského Dublinu Leighton Aspell se totiž může stát prvním žokejem, který ovládne tradiční steeplechase na závodišti u Liverpoolu potřetí v řadě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tradiční dostih Velká národní v Liverpoolu

Tradiční dostih Velká národní v Liverpoolu | Zdroj: Reuters

Loni Leighton Aspell ovládl Velkou národní v sedle Many Cloudse ve druhém nejrychlejším čase historie a zopakoval tak svůj triumf z roku 2014, kdy byl jeho čtyřnohým parťákem Pineau De Re.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na liverpoolské Velké národní startuje 40 koní, slavný dostih se možná dočká historického zápisu

Dnes se na start závodu, který se jel poprvé v roce 1839, postaví opět společně s hnědákem s poetickým jménem Many Clouds. Zkušená dvojice bude patřit k favoritům. Protože je ale více než sedmikilometrová Velká národní handicapem, bude opět nejspíš rozhodovat váha, kterou koně ponesou a ne nejlepší aktuální forma.

„Tento dostih vyhrávají koně, kteří ten den mají příznivou váhu a sedí jim půda, protože je to dostih, který se jede od startu do cíle na plné kule. Jede v něm 40 koní a vyhraje skutečně ten, který má nejlepší podmínky,“ přidává žokej a trenér Josef Váňa k dostihu, o kterém se říká, že ho v Anglii zná každá hospodyňka.

O tom, že Velká národní zasahuje svou popularitou i mimo sport není pochyb a na třídenní festival na závodišti v Aintree dorazí každoročně kolem sto padesáti tisíc lidí. A nic na oblibě tradiční britské zábavy nezměnil ani rok 2012, kdy hlavní dostih nepřežili 2 velmi kvalitní koně.

„Myslím, že je to tím, že koní běží opravdu hodně. A většinou nespadnou svojí chybou nebo nešikovností, jejich pád často zapříčiní volně pobíhající kůň spadnuvší před nimi,“ přibližuje nejčastější příčinu pádů v nabitém startovním poli legenda českých dostihů Josef Váňa.

Od roku 2012 se ale Velká národní obešla bez tragických konců a možná i díky tomu letos získala lepší vysílací čas. Start bude v 18 hodin a 15 minut českého času a dostih se tak vyhne kolizi s pěti duely fotbalové Premier League, které by před šestou odpolední hodinou měly skončit. Očekává se tak, že by obrázky ze 169. ročníku měly doputovat k více než půl miliardě diváků.

Stanislav Zbyněk, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme