Cameron přiznal, že kauzu kolem Panama Papers mohl zvládnout lépe

Stovky lidí dnes v centru Londýna žádaly rezignaci Davida Camerona kvůli aféře Panama Papers. Britský ministerský předseda až po několika dnech přiznal, že vlastnil podíl v offshorovém investičního fondu svého otce. Cameron dnes připustil, že při vysvětlování kauzy pochybil. Odmítl ale, že by se dopustil něčeho nezákonného.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský premiér David Cameron oznámil termín konání refrenda o setrvání Británie v EU

Britský premiér David Cameron oznámil termín konání refrenda o setrvání Británie v EU | Zdroj: Reuters

Protest před sídlem premiéra se zrodil na sociálních sítích. Hlavní heslo znělo „Utěsněte mezery v daňových zákonech, nebo rezignujte.“ Někteří demonstranti se také vybavili karibskými doplňky, v davu tak byly vidět i tradiční klobouky panama.

Britský premiér David Cameron původně tvrdil, že žádný majetek ve firmách v daňových rájích nevlastní. Až po čtyřech dnech od vypuknutí aféry Panama Papers přiznal, že měl spolu s manželkou podíl v investičním offshorovém fondu svého zesnulého otce.

Panamská společnost Blairmore Holdings se podle kompromitujících materiálů vyhýbala placení daní ve Spojeném království. Premiér ale tvrdí, že z jeho strany bylo vše v pořádku.

„Nebyl to zrovna nejlepší týden. Mohl jsem celou kauzu zvládnout lépe. Je to lekce, z níž se musím poučit, a já to udělám. Neobviňujte číslo 10 v Downing Street nebo bezejmenné poradce. Viňte mě a já slibuji, že se poučím," řekl dnes Cameron na jarním fóru své Konzervativní strany.

Zdůraznil, že vina za způsob, jakým se ke kauze uniklých dokumentů panamské právní společnosti Mossack Fonseca postavil, padá na jeho hlavu. Přislíbil také, že později zveřejní svá daňová přiznání za posledních několik let, což prý ještě žádný britský premiér nikdy neudělal.

Cameron už dříve oznámil, že krátce před nástupem do Downing Street prý podíl v investičním offshorovém fondu v lednu 2010 prodal, a to za zhruba 30 tisíc liber. V rozhovoru pro britskou televizi ITV také řekl, že v Británii platil daň z dividend, které mu fond vyplácel.

Britský premiér ale čelí v těchto dnech ostré kritice ze strany opozice i veřejnosti. Předseda opoziční Labour Party Jeremy Corbyn nedávno Camerona nařkl, že uvedl veřejnost v omyl a že ztratil její důvěru.

Opozice žádá, aby ministerský předseda doložil detaily všech svých minulých investic. Labouristé, Zelení a Skotská národní strana už vyzvali Camerona, aby o svých finančních záležitostech promluvil co nejdříve v Dolní sněmovně.

Únik informací o fungování firem v daňových rájích | Foto: ČTK

Jiří Hošek, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme