Popularita baseballu v Česku roste, pomáhají večerní zápasy i specializované areály

Za oceánem patří baseball mezi nejoblíbenější sporty. Suvérénně konkuruje basketbalu a dokonce převyšuje hokejovou NHL. U nás se ale příliš velkému zájmu fanoušků v minulých letech netěšil. To se má v brzké budoucnosti změnit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pálkař Jakub Sládek hrál baseball v Americe i v Japonsku, teď hraje o český titul s pražskou Kotlářkou

Pálkař Jakub Sládek hrál baseball v Americe i v Japonsku, teď hraje o český titul s pražskou Kotlářkou | Foto: Vojtěch Herout

„Když jsem začínal někdy v roce 1987, tak hlavně technické podmínky byly na jiné úrovni. Hrálo se na fotbalových hřištích, která neměla správné parametry. Dnes máme fantastické areály na Krči, v Brně i Ostravě. Funguje to velmi dobře,“ říká Marek Rejman, hráč Tempa Praha a zároveň člen Výkonného výboru České baseballové asociace.

Díky kvalitnímu zázemí i výborné práci s mládeží vyrostlo v českých a moravských klubech v posledních letech několik hráčů, kteří se dokázali prosadit do profesionálních či poloprofesionálních týmů po celém světě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Baseball začíná být v České republice populárním sportem

Teď se chce baseball dostat i do povědomí sportovních fanoušků. Proto se v extralize nově hrají některé zápasy za umělého osvětlení ve večerních hodinách, hracími dny už nejsou jen víkendy, pro diváky je vždy připraven doprovodný program, někde dostanou fanoušci na tribunách i občerstvení zdarma.

„Na jednom večerním zápase jsem byl jako hráč. Cítili jsme obrovskou podporu od diváků. I den předtím na Krči bylo úplně plno, byl fantastický program. Všichni k tomu přistoupili zodpovědně. A podobné akce se odehrávají i jinde, začínáme mít širokou základnu fanoušků,“ doplňuje Rejman.

Divácké návštěvnosti bezesporu pomohlo to, že se do české extraligy vrátily ze zahraničního angažmá některé hvězdy reprezentačního týmu a ty si zaplněné tribuny nemohou vynachválit.

„Je to přiblížení tomu americkému stylu. Tam ten baseball nemá být čistě o tom, co se děje na hřišti. Je to show pro diváky. Ti si to mají užít. Zápas trvá tři hodiny a buďme upřímní, nikdo nedokáže sledovat sport přes tři hodiny. Když my vidíme diváky, kteří nám fandí, je to příjemné,“ rozplývá se nad diváckým zájmem o baseball pálkař pražských Eagles Matěj Hejma.

Kulisa zaplněných tribun mu bezesporu svědčí. Hned v prvním utkání poslal míč několikrát za plot a stal se dalším členem klubu českých homeranistů, který sdružuje hráče, kteří dokázali alespoň 50krát poslat míč nechytatelně mimo hřiště a slíbil, že to letos rozhodně nebylo naposledy.

Petr Kadeřábek, Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme