Současný stav je nesmyslný, pustil se do kritiky pravidel ženské basketbalové ligy Jan Bobrovský

Bývalý basketbalista a následně i úspěšný kouč Jan Bobrovský je čerstvým držitelel ceny Českého klubu fair play za celoživotní postoj. Jako výrazná postava sportu pod dvěma koši si ocenění váží, ale raději než přebírání diplomů a pohárů by viděl lepší situaci v tuzemském ženském basketu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Basketbalový trenér Jan Bobrovský převzal hlavní cenu Českého klubu fair play za rok 2015

Basketbalový trenér Jan Bobrovský převzal hlavní cenu Českého klubu fair play za rok 2015 | Zdroj: ČTK

Jan Bobrovský je zařazen na čestné listině zasloužilých mistrů sportu, sedmkrát slavil jako hráč titul v československé nejvyšší soutěži, získal stříbro na evropském šampionátu v roce 1967 a jako trenér dovedl ženský národní tým ke zlatu „na Evropě" v roce 2005.

Tohle všechno Jana Bobrovského posílá do pozice, ze které když vysloví názor, tak se musí brát vážně. A to také v poslední době udělal. Jako kouči brněnských basketbalistek se mu například nelíbí počet cizinek v nejvyšší české soutěži. Současná situace je sedm na tým.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý basketbalový reprezentační trenér Jan Bobrovský se pustil do kritiky současného systému cizinek v ženské basketbalové lize

„Brno nikdy nebylo převážně cizí. Mělo pár vynikajících hráček, ale základ kádru byl převážně český. Ale to neútočím na USK. Rozhodnutí, že může v týmu startovat až sedm cizinek, je podle mě nesmyslné. Maximem by mělo být pět,“ naráží Jan Bobrovský jak na úspěšná léta týmu Gambrinus Brno, tak na vysoký počet cizinek posledních vítězek Euroligy z USK.

A s těmito, podle Bobrovského, problémy, prý souvisí i to, že se ženský národní tým neprobojoval na olympijské hry, na kterých on jako trenér s národním týmem hrával.

„Od reprezentace jsem odcházel trochu s nádechem hořkosti, ale určitě našim holkám fandím. Nicméně si myslím, že neděláme vše, co bychom mohli, pro to, abychom na olympiádě zase byli,“ vysvětloval Bobrovský.

To basketbaloví reprezentanti se ještě na olympijské hry dostat můžou. O postup do Ria budou bojovat na turnaji v Bělehradě.

„Mají hodně těžkou pozici v tom, že se hraje v Srbsku. Kádr máme dobrý, dva až tři hráči opravdu vynikají a na ně navazují další. Tým je silný, ale bude to mít složité,“ dodal Jan Bobrovský.

V cestě do Ria českým mužům stojí silné Srbsko. Na něj ovšem narazí až v případě postupu do finále, nejprve budou muset přejít v základní skupině B přes Japonsko a Lotyšsko. Termín kvalifikace je od 4. do 10. července.

Štěpán Pokorný, Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme