Před 120 lety se konala první olympiáda. Čechy zastupoval funkcionář Guth-Jarkovský

Na prvních novodobých olympijských hrách, které se konaly v tuto dobu přesně před 120 lety v Aténách, soutěžily tři stovky reprezentantů 14 národností. Sportovci z českých zemí v té době v područí Rakouska-Uherska na hrách v Řecku ještě chyběli. Přesto Češi minimálně jednoho zástupce na tehdy skromné sportovní události měli. A funkcionář Guth-Jarkovský nemusel být jediný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Stanislav Guth-Jarkovský ve vyšším věku

Jiří Stanislav Guth-Jarkovský ve vyšším věku | Foto: Webové stránky Chování

Jeden z 12 zakládajících členů Mezinárodního olympijského hnutí a o pár let později také spoluzakladatel toho českého - Jiří Stanislav Guth-Jarkovský - byl na přelomu 19. a 20. století nejen ve sportu velmi angažovaný, ale to, že si právě jeho jako svého blízkého spolupracovníka vybral francouzský pedagog, historik a otec myšlenky obnovení olympijských her Pierre de Coubertin, byla celkem náhoda.

„V roce 1889 pořádali francouzští gymnasté závody a pozvali na to sokoly. Ti tam potom přijeli, chodili tam v těch svých čamarách, pili pivo a zpívali národní písně. Všechny tedy brali jako folklorní soubor někde z Afriky. Jenže pak přišly gymnastické závody a na prvních třech místech skončili sokolové. A on (Coubertin, pozn. red.) měl tak pocit, že je to nejvyspělejší sportovní národ na světě,“ objasňuje sportovní historik František Kolář.

Přehrát

00:00 / 00:00

Se sportovním historikem Františkem Kolářem mluvil redaktor ČRo Jakub Kanta

„Sám Guth, když na to vzpomínal, tak říkal: 'Coubertin chtěl mít ve výboru i zástupce Čechů a neznal nikoho jiného než mě. Tak mě pozval, ale já jsem tam přijet nemohl, protože jsem se chystal na cestu do světa. Navíc mě to vůbec nezajímalo.' Přesto ho ale jmenoval členem Mezinárodního olympijského výboru,“ vysvětluje Kolář.

A proto Guth-Jarkovský nakonec musel na první zasedání MOV, které se konalo právě při hrách v Aténách, vyrazit. Díky tomu pak svůj postoj výrazně přehodnotil a stal se propagátorem sportu a obnovy antické olympijské tradice u nás.

Jeho zásluhou tak už o čtyři roky později, hned na další olympiádě v Paříži, měli Češi zastoupení i ve sportovních kláních. I když už jeden z účastníků aténské olympiády měl jistou vazbu na české země.

„Na konci devadesátých let se ozvali z městského úřadu ve Fulneku, že mají prvního medailistu z českých zemí, protože se tam narodil Němec Göderich. Toho ale rodiče v jednom roce převezli do Berlína a on pak jako voják budoval řeckou armádu, protože řecký král byl Němec. A jak budoval tu armádu, tak si odskočil na silniční závod jednotlivců, ve kterém skončil druhý,“ říká místopředseda ČOV František Kolář, který se svými kolegy návrh fulnecké radnice nevyslyšel.

Göderich totiž startoval pod vlajkou Německa a na našem území se jen narodil a zemřel. Prvním ryze českým sportovcem a zároveň medailistou tak zůstává stříbrný diskař z Paříže František Janda Suk.

Jakub Kanta, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme