Belgie obvinila Mohameda Abriniho a další tři osoby z účasti na terorismu

Belgická prokuratura dnes obvinila Mohameda Abriniho a další tři zatčené z členství v teroristické organizaci a z účasti na březnových teroristických akcích v Bruselu. Podle belgické prokuratury se Abrini pod tíhou důkazů také přiznal k tomu, že je hledaným „mužem v klobouku“, kterého zachytily kamery na bruselském letišti. Další obviněné identifikovala prokuratura jako Osamu K., Bilala E. M. a Hervého B. M.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Belgická policie provedla v sobotu rozsáhlou razii v bruselské čtvrti Etterbeek

Belgická policie provedla v sobotu rozsáhlou razii v bruselské čtvrti Etterbeek | Zdroj: Reuters

Belgická policie v pátek dopadla belgického občana Abriniho, který už byl hledán jako podezřelý v rámci vyšetřování loňských pařížských atentátů.

Útoky v obou metropolích si celkem vyžádaly 162 obětí a stovky zraněných. Ke každému se přihlásila organizace Islámský stát.

Policie v pátek zatkla rovněž Osamu K., spatřeného se sebevražedným pumovým atentátníkem, který v březnu zaútočil v bruselském metru. Podle médií je to švédský občan žijící v Belgii Osama Krayem.

Muž v klobouku a světlé bundě nechal podle záběrů kamer na bruselském letišti tašku plnou výbušnin a zmizel. Nálože explodovaly až v momentě, kdy na místě nikdo nebyl. Mohamed Abrini prokazatelně vezl Salaha Abdeslama do Paříže, kde se Abdeslam následně podílel na listopadových teroristických útocích. Podle belgických médií strávil Abrini nějaký čas v Sýrii ve službách takzvaného Islámského státu. Před tím měl v Belgii na svědomí několik loupežných přepadení.

Dalším zatčeným, který byl dnes obviněn, je podle belgických médií Bilal El Makhoukhi. Ten byl už loni v lednu odsouzen k pěti letům vězení za účast v zakázané organizaci Sharia4Belguim (Šaría pro Belgii), která rekrutovala lidi pro boj na straně džihádistů v Sýrii a v Iráku.

El Makhoukhi si mohl trest odpykávat v domácím vězení a minulý měsíc byl propuštěn, řekl dnes agentuře Reuters ministr spravedlnosti Koen Geens.

Čtvrtým obviněným je občan Rwandy Hervé B. M. Další dva lidé, které policie v pátek zatkla, byli podle prokuratury po výslechu propuštěni.

Belgická policie dnes provedla rozsáhlou razii v bruselské čtvrti Etterbeek, kde se zaměřila na jeden obytný dům s obchodem v přízemí. Razii ale odpoledne ukončila, aniž někoho zadržela.

ČTK, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme