V provizorním táboře na řecko-makedonské hranici stále zůstávají tisíce uprchlíků

Řecké úřady slibovaly, že do konce týdne začnou vyklízet rozsáhlý uprchlický tábor na řecko-makedonské hranici. Na polích a železniční trati v blízkosti hranice už měsíce stanuje téměř 13 tisíc lidí. Věří totiž, že se znovu otevře takzvaná balkánská trasa.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na polích a železniční trati v blízkosti řecko-makedonské hranice už měsíce stanuje téměř 13 tisíc lidí

Na polích a železniční trati v blízkosti řecko-makedonské hranice už měsíce stanuje téměř 13 tisíc lidí | Zdroj: Reuters

Postupné uzavírání tábora Idomeni se zatím rozhodně nechystá. Podle informací nevládních organizací nabízejí řecké úřady uprchlíkům dobrovolný přesun do oficiálních táborů, využívá toho ale jen hrstka z nich.

Většina uprchlíků doufá, že se hranice mezi Řeckem a Makedonií otevře a dále do Evropy budou vpuštěni alespoň Syřané. To je ale vyloučené. V tuto chvíli nicméně není jasné, kdy přesně řecké úřady tábor Idomeni uzavřou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Provizorní tábor na řecko-makedonské hranici navštívil zpravodaj Petr Vavrouška

Skupiny migrantů se pravidelně snaží protestovat a požadují otevření hranic. Několik stovek uprchlíků se o prolomení hranice pokusilo naposledy včera, policie proti nim ale zasáhla. Většina obyvatel uprchlického tábora se o překročení hranice nicméně nesnaží. Někteří lidé si najímají převaděče, není jich ale moc.

Uprchlický tábor Idomeni je vlastně takovým městečkem s vlastní infrastrukturou a nejnutnějšími službami pro uprchlíky. Pracují tam doktoři, vydává se jídlo a ampliony na sloupech zajišťují přísun informací. Někteří migranti spí ve velkých provizorních hangárech, většina ale stanuje v okolních polích.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme