Hilgertová se pokusí posedmé v řadě kvalifikovat na OH. Ke svým šancím je však skeptická

Od podzimu je babičkou, zítra jí bude 48 let, přesto se dvojnásobná olympijská šampionka Štěpánka Hilgertová pokusí posedmé v řadě kvalifikovat na největší sportovní svátek. Týden před startem nominačních závodů ale přiznává, že letos si moc nevěří.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Štěpánka Hilgertová se i ve 47 letech dostala do finále MS

Štěpánka Hilgertová se i ve 47 letech dostala do finále MS | Foto: Jan Homolka / Kanoe.cz

Z Atlanty a Sydney má dvě olympijská zlata, v Londýně byla čtvrtá, v Aténách pátá, v Pekingu devátá a v Barceloně dvanáctá. Jenže do Ria může jet jen jedna česká kajakářka a vlastně ještě před startem nominačních bojů ztrácí Štěpánka Hilgertová na Kateřinu Kudějovou nezanedbatelné čtyři body.

„Myslím si, že tam už moc velká pravděpodobnost není. V podstatě by to znamenalo ji pokaždé porazit a nejlépe s nějakými vítězstvími. Ona ale jezdí na takové úrovni, že to není zas tak moc pravděpodobné, upřímně řečeno. Navíc to tam můžou zamíchat i další holky, takže pokud se budeme výsledkově střídat, tak jí její bonusové body zajistí první místo,“ říká Štěpánka Hilgertová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Myslím si, že tam už moc velká pravděpodobnost není, říká Štěpánka Hilgertová o šanci kvalifikovat se na OH

Kateřina Kudějová získala pět bonifikačních bodů díky tomu, že je úřadující mistryní světa, Štěpánka Hilgertová jeden za účast ve finále. Tenhle systém legendě vodního slalomu do karet nehraje, navíc v době svých největších úspěchů podobné výhody obvykle neměla, přesto s ním souhlasí.

„Je to nezpochybnitelné a ve většině národů je mistr světa nějakým způsobem zvýhodněn. Myslím si, že to sedí a holt mám tu smůlu, že jsem závodila v době, kdy to tak nebylo,“ tvrdí Hilgertová.

Pokud by se závodnici Dukly Brandýs nepovedlo být jedinou českou kajakářkou s letenkou do Ria, doufá, že se aspoň po 29. v řadě dostane do tříčlenného národního týmu pro mistrovství Evropy a Světové poháry. Co by dělala, kdyby se ani tohle nepodařilo, naplánované nemá.

„Mně připadá hodně předčasné přemýšlet co by kdyby. Jsou tam ty tři varianty a dělat si v duchu scénáře, co budu dělat, když nastane nějaký z nich, je prostě zbytečné. Myslím, že bude spousta času to řešit až potom. Prostě až to nějak dopadne a nějak to bude,“ vysvětluje česká reprezentantka.

Před 120 lety se konala první olympiáda. Čechy zastupoval funkcionář Guth-Jarkovský

Číst článek

Proti Štěpánce Hilgertové závodí stále mladší a dravější konkurentky, i proto na velkou individuální medaili čeká osm let. K tomu se v minulých sezonách přidaly i zdravotní problémy, a tak si možná říkáte, jestli jí to za to stojí.

Ona ale svůj motor, proč na divoké vodě zůstává, stále má.

„Je to asi tím, že mě to na té vodě pořád baví. Že vždycky je v přípravě spousta momentů, kdy už se člověk trápí a trošičku o sobě pochybuje, ale když si pak všechno sedne, tak se na té vodě cítím,“ dodává Hilgertová.

Pokud zvládne Štěpánka Hilgertová příští a přespříští týden české nominační závody a v půlce května mistrovství Evropy, bude si moci užít jízdy i v Riu. Nejen jako první dáma, ale také první babička české olympijské výpravy.

Jan Suchan, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme