Húsijové a exilová vláda se dohodly na dočasném příměří v Jemenu

V Jemenu začal platit klid zbraní. Dohodly se na něm exilová jemenská vláda podporovaná Saúdskou Arábií a húsijští rebelové podporovaní Íránem. Podle Spojených národů by se příměří mohlo stát základem pro budoucí mírové rozhovory.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na letišti v Adenu přistál vrtulník s částí jemenské vlády (ilustrační foto)

Na letišti v Adenu přistál vrtulník s částí jemenské vlády (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Šéf jemenských rebelů Mohammed Alí Húsi slíbil, že jeho jednotky budou vyhlášený klid zbraní dodržovat, konflikt ale podle něj není u konce.

Húsijové i síly loajální prezidentu Mansúru Hádímu se proto dohodly na zahájení rozhovorů o trvalém příměří. Zprostředkuje je OSN a první kolo plánuje na 18. dubna v Kuvajtu.

Předchozí pokusy o příměří ale selhaly. Válka v Jemenu připravila o život přes 6 tisíc lidí a uvrhla zemi na pokraj humanitární katastrofy.

V Jemenu navíc posílil vliv teroristické organizace Al-Káida na Arabském poloostrově.

Jemen se potýká s občanským konfliktem, který v roce 2014 začal útoky šíitských povstalců na vládní jednotky. Al-Káida se bojů šíitů neúčastní, vede však vlastní boj o ovládnutí jižní části Jemenu.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme