Peru volí prezidenta. Favoritkou je dcera bývalé hlavy státu Keiko Fujimoriová

Rodinné klany se v jihoamerické politice objevují poměrně často. Stačí si vzpomenout na argentinského prezidenta Juana Peróna a jeho manželky. V Peru jsou takovou významnou rodinou Fujimoriové. V dnešních prezidentských volbách kandiduje dcera bývalého prezidenta Keiko Fujimoriová. Při předchozích volbách v roce 2011 se dostala až do druhého kola a letos je favoritkou předvolebních průzkumů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kandidátka na prezidentku Peru Keiko Fujimoriová

Kandidátka na prezidentku Peru Keiko Fujimoriová | Zdroj: Reuters

Kontroverzní minulost exprezidenta Alberta Fujimoriho nestojí jeho dceři v cestě k politickému úspěchu. Bývalý prezident Peru je od roku 2009 ve vězení za porušování lidských práv a zpronevěru. Soud mu vyměřil 25letý trest.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Peru volí prezidenta, favoritkou je dcera bývalé hlavy státu Keiko Fujimoriová. Podrobnosti zjišťoval jihoamerický zpravodaj David Koubek

Keiko Fujimoriová neustále zdůrazňuje, v čem se od svého otce liší. Do politiky ale nastoupila po jeho boku už v 19 letech. Po rozvodu rodičů se tehdy stala první dámou.

Kritici se tak domnívají, že rozdíly zdůrazňuje jen naoko, aby získala hlasy. Peruánci se navíc neshodnou, zda Fujimoriová buduje vlastní politiku nebo jen staví na vládě svého otce.

Politický analytik Gustavo Corriti tvrdí, že je v politice jen díky svému příjmení. Naopak šéf společnosti pro průzkumy veřejného mínění Manuel Saavedra má za to, že si dokázala vytvořit vlastní politický směr.

Kandidátka na prezidentku Peru Keiko Fujimoriová | Foto: Reuters

Kandidatura Fujimoriové na prezidentku tak vyvolává ve společnosti rozporuplné reakce. Projevilo se to například v úterý, kdy si Peruánci připomínali výročí rozpuštění parlamentu Albertem Fujimorim v roce 1992.

Na demonstraci přičítali protestující Fujimoriho chyby jeho dceři. Přesto má Keiko Fujimoriová v předvolebních průzkumech na své protikandidáty dvouciferný náskok.

Demonstrace proti peruánské prezidentské kandidátce Keiko Fujimoriové v hlavním městě Limě | Foto: Reuters

Nadcházející volby také poznamenal včerejší útok na vojáky, kteří v odlehlé oblasti Peru převáželi materiál pro volby. Tři lidé zemřeli a šest osob bylo zraněno. Podle vlády pravděpodobně útočili povstalci z hnutí Světlá stezka.

Odcházející prezident Ollanta Humala už ujistil, že policie i armáda je přítomna na většině území. Útok připomněl dobu 90. let, kdy byla Světlá stezka na vrcholu sil, a atentáty byly na denním pořádku. Proti levicovým vzbouřencům tehdy rázně zasáhl právě tehdejší prezident Alberto Fujimori.

Volby doprovází také kontroverzní rozhodnutí soudu. Před měsícem vyřadil kandidáta, který byl v průzkumech na druhém místě, a mohl tak ohrozit tažení Keiko Fujimoriové do nejvyšší funkce. Bylo to kvůli údajné formální chybě v podávané přihlášce.

Kandidáti na prezidenta Peru zleva Keiko Fujimoriová, Pedro Pablo Kuczynski a Veronika Mendozová | Foto: Reuters

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme