Respekt si sjednávat nemusím, hlásí kapitán hokejové reprezentace Červenka

Sedm zápasů ještě odehrají v přípravě na mistrovství světa čeští hokejisté. Nejbližší dva přitom už v příštím týdnu ve Švýcarsku. S kapitánským céčkem tam mužstvo povede Roman Červenka, který je ze stávajícího kádru nejzkušenější. Duely proti výběru země helvetského kříže pro něj samotného budou mít pikantní příchuť. V nové sezóně totiž právě tam bude po angažmá v Chomutově působit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Červenka během zápasu proti Německu

Roman Červenka během zápasu proti Německu | Zdroj: ČTK

„Švýcarsko jsem si vybral z toho důvodu, že mi přijde jako nejlepší destinace v Evropě ve spojení hokeje a života. Ligy v Evropě jsou vyrovnané, takže je těžké hledat nejlepší ligu, ale život je podle mě ve Švýcarsku na té nejlepší úrovni," odůvodnil svou volbu Roman Červenka.

Klubové povinnosti ale teď dává stranou. S reprezentací se chystá na mistrovství světa v Rusku. Odehrál i dva přípravné zápasy proti Německu. Při výhrách 7:2 a 2:1 tak znovu po skončení extraligového angažmá v Chomutově naskočil do zápasového rytmu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Role kapitána v nároďáku není stejná jako v klubu, myslí si hokejista Roman Červenka

„Doufám, že to bude lepší. Člověk z toho vypadne a chybí mu taková ta síla na puku, takže doufám, že to bude týden od týdne lepší,“ říká reprezentační útočník.

Mistr světa z roku 2010 navíc nosí na svém dresu kapitánské céčko, ale není tomu v národním dresu poprvé. Této pocty se dočkal už za trenéra Hadamczika, v rámci Euro Hockey Tour.

„Role kapitána v nároďáku není stejná jako v klubu. Není třeba toho moc říkat, protože tady jsou všichni hráči zkušení a vědí, co mají dělat. Ty chvíle pro kapitána přicházejí až na mistrovství světa, když jsou důležité chvíle nebo se třeba nedaří,“ vysvětluje nejproduktivnější hráč letošní základní části extraligy.

Eliáš ukončil sezonu ve velkém stylu. Voráček pomohl Philadelphii do play-off

Číst článek

Úplně bez práce ale určitě extraligový šampion se Slavií a vítěz Kontinentální ligy v dresu Petrohradu nebude.

„Někdy samozřejmě přijde chvíle, kdy je nutné, aby kapitán, nebo někdo z lídrů, něco řekl. Tady a v těchto zápasech ale není nutné nic moc dělat.“

Respekt si rozhodně svými zkušenostmi u spoluhráčů získávat nemusí.

„Tady není potřeba si sjednávat respekt, tady máme respekt jeden k druhému. Tady nejsou jen tak nějací hráči, každý si to nějak zasloužil, aby tady byl, takže všichni vědí, co dělat, jak hrát a jak se mají chovat. Není tady nutné něco usměrňovat či se povyšovat s céčkem,“ domnívá se Roman Červenka.

Od pondělí už bude mít před přípravnými zápasy ve Švýcarsku v národním týmu pod kapitánským dohledem další hokejisty z řad semifinalistů extraligy. Z Mladé Boleslavi se do přípravy zapojí čtveřice Trončinský, Voráček, Urban a Jarůšek, plzeňští pak vyšlou do boje o start na světovém šampionátu Jeřábka a Kubalíka. Naopak po duelech s Německem tým opustili Jank, Krejčík, Dočekal a Káňa.

Pavel Petr, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme