Vítězkou prvního kola prezidentských voleb v Peru je Keiko Fujimoriová

První kolo prezidentských voleb v Peru vyhrála podle předběžných výsledků středopravicová kandidátka Keiko Fujimoriová. Dcera bývalého prezidenta Alberta Fujimoriho, který je ve vězení, získala po sečtení dvou pětin hlasovacích místností 39 procent hlasů. Ve druhém kole voleb na začátku června se s ní nejspíš utká ekonom Pedro Kuczynski.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítězkou prvního kola prezidentských voleb v Peru je Keiko Fujimoriová

Vítězkou prvního kola prezidentských voleb v Peru je Keiko Fujimoriová | Zdroj: Reuters

Druhé kolo voleb se uskuteční 5. června. Podle dostupných výsledků se v něm Fujimoriová utká s Pedrem Kuczynským, který má prozatím 24 procent hlasů. Třetí končí Levicová poslankyně Verónica Mendozová, získala zhruba 17 procent hlasů.

Keiko Fujimoriová postoupila do druhého kola už v minulých prezidentských volbách. Tehdy ji ale těsně porazil levicový politik Ollanta Humala, který letos v úřadě končí. Krátce po oznámení prvních výsledků slíbila, že pokud ona a její strana Lidová fronta nakonec volby vyhrají, zasadí se o posílení bezpečnosti v zemi.

Peru volí prezidenta. Favoritkou je dcera bývalé hlavy státu Keiko Fujimoriová

Číst článek

V sobotu zemřelo sedm lidí při útoku proti vojákům převážejícím materiál pro volby v odlehlé oblasti země. Úřady z něj podezřívají bojovníky ze zbytků povstalecké skupiny Světlá stezka.

Proti té v 90. letech zakročil exprezident Alberto Fujimori. Soud ho ale později poslal na 25 let do vězení kvůli masakrům, které v rámci boje proti ozbrojencům nařídil.

Kandidáti na prezidenta Peru zleva Keiko Fujimoriová, Pedro Pablo Kuczynski a Veronika Mendozová | Foto: Reuters

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme