Vláda zřejmě zařadí Labské údolí a Louky u Přelouče na seznam evropsky chráněných území

Česko pravděpodobně zařadí na seznam evropsky chráněných území dvě nové lokality na Labi - Labské údolí a takzvané Louky u Přelouče. Měla by to schválit vláda. Chce tak zachránit sedm miliard korun z eurofondů na vodní dopravu. Evropská komise totiž zvýšenou ochranu těchto lokalit dlouhodobě požaduje. Jinak Česku hrozí vysoké sankce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Děčín, Labe

Děčín, Labe | Foto: Michaela Vydrová

Labe od Střekova po státní hranici s Německem je z hlediska ochrany přírody výjimečné. Díky tomu, že na řece nejsou jezy a voda volně proudí, žije tam víc druhů ryb i dalších živočichů než tam, kde řeka stojí. Rybáři prý v Děčíně můžou chytit přes třicet různých druhů ryb, ale nad Střekovským jezem už jen sedm.

„Třeba do záchranného programu, který lidé znají, už bylo investováno hodně peněz, jsou to řádově miliony korun,“ připomíná Jana Vitnerová z organizace Arnika. Současně zdůrazňuje, díky větší čistotě vody se tam vrací lososi.

Neschválená přírodní území ohrožují sedm miliard na vodní dopravu

Číst článek

Ministři se zatím bránili lokality na seznam evropsky chráněných území zapsat kvůli plánovaným vodním stavbám. Šéf životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO je ale teď doporučí na seznam zařadit. Podle něj to neznamená stopku pro investory:

Stát by mohl v krajním případě dostat od EK jednorázovou pokutu dva miliony eur (54 milionů Kč) a platit by musel penále deset tisíc eur denně (zhruba 8,37 milionu měsíčně) do té doby, než by lokality do seznamu zařadil, uvádí ministerstvo životního prostředí.
Pramen: ČTK

„To že ty lokality budou zařazeny na seznam, neznamená, že by nešlo vybudovat jez v Děčíně a že by nešlo udělat umělý kanál v Přelouči.“

Financování vodní dopravy komplikuje ale i to, že Evropská komise podmiňuje uvolnění peněz také stavebním povolením na jez v Děčíně. Ten ale stále nemá ani zhodnocení dopadu na životní prostředí - takzvaný proces EIA.

Slepé rameno na Slavíkových ostrovech | Foto: Martin Kohoutek

ČRo, Lenka Jansová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme