O nové koalici v Brně chtějí lidovci a sociální demokraté vyjednávat společně

Brněnská koalice se nejspíš rozpadne. Lidovci uzavřeli dohodu o spolupráci s opoziční ČSSD a stávající koaliční smlouvu z roku 2014 považují za vypovězenou. Podle nich ji porušilo hnutí ANO, když se jeho zastupitelé minulý týden sešli s opozicí. Hnutí ANO ale tvrdí, že u ČSSD hledalo podporu pro návrh restrukturalizace městských firem, který KDU-ČSL nepodpořila. Lidovci to odmítají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brněnský primátor Petr Vokřál (vlevo) a radní Pavel Staněk vystoupili v pondělí na tiskové konferenci ANO v Brně

Brněnský primátor Petr Vokřál (vlevo) a radní Pavel Staněk vystoupili v pondělí na tiskové konferenci ANO v Brně | Zdroj: ČTK

Stávající koalice už podle náměstkyně primátora Kláry Liptákové z KDU-ČSL neexistuje.

„Neexistuje, protože byla ukončena postupem minulého týdne, kdy byl nabízen jiný koaliční půdorys za našimi zády,“ uvedla Liptáková.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Brně se rozpadla koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a SZ. Postoje stran zjišťoval Tomáš Jelen

Naopak primátor Petr Vokřál z hnutí ANO s koncem dosavadní spolupráce nesouhlasí a postup lidovců považuje za bezprecedentní.

„Pro mě je to překvapení, protože máme platnou koaliční smlouvu, máme pořád koalici a nejdřív bychom se měli bavit, jak bude fungovat tato koalice,“ řekl Vokřál.

Stávající uskupení, které vládne Brnu, má čtyři členy. Hnutí Žít Brno změny připouští. Trvá ale na tom, aby primátorem zůstal Petr Vokřál.

„K dnešnímu dni platí, že písemně se nic nevypovědělo. Lidová strana skutečně řekla, že si myslí, že je koaliční smlouva porušena a mělo by následovat dohodovací řízení. Pokud se skutečně zjistí, že nejsme schopni se domluvit, tak pochopím, že koalice skončí, ale tyto kroky nenastaly,“ uvedl Hollan s tím, že dohodovací řízení je svoláno na tento čtvrtek.

V Brně se rozpadla koalice, KDU-ČSL a ČSSD hledají nové partnery

Číst článek

Naproti tomu Strana zelených se do jakýchkoli vyjednávání zapojovat nechce.

Podle náměstka primátora Martina Andera ze Strany zelených jsou události posledního týdne pouze snahou opoziční ČSSD rozložit stávající koalici před podzimními krajskými volbami.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spory brněnská koalice. Téma pro Kláru Liptákovou (KDU-ČSL), Matěje Hollana (Žít Brno) a politologa Pavla Šaradína

„To je věc, která se jim už pomalu daří, a je škoda, že naši partneři jim na tu hru přistoupili a že se tímto způsobem spolupráce rozkližuje a vztahy se poškozují,“ poznamenal Ander.

Odpovědět na to, jakým způsobem se vedení Brna v nejbližší době promění, zatím nelze. V zastupitelstvu je hned osm politických stran a pro většinu jsou potřeba hlasy nejméně tří uskupení.

Sociální demokraté i lidovci se přiklánějí k trojkoalici s hnutím ANO po vzoru české vlády. Tuto možnost ale zatím primátor komentovat nechtěl.

ČRo, Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme