Obyvatelé Palmýry se zvolna začínají vracet, část města zůstává zaminovaná

Syrská Palmýra se pomalu probouzí k životu. Poté, co z ní vládní jednotky s podporou ruského letectva vyhnaly takzvaný Islámský stát, se do této "perly pouště" pomalu vrací její obyvatelé. Ženisté pokračují v odstraňování a likvidaci min, které islamisté nastražili. Damašek se teď navíc připravuje k ofenzívě s cílem získat pod kontrolu největší syrské město Aleppo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do Palmýry se začínají vracet původní obyvatelé

Do Palmýry se začínají vracet původní obyvatelé | Zdroj: Reuters

Mezi rozstřílenými domy se mísí arabština s ruštinou. Moskva totiž do Palmýry poslala speciální týmy ženistů, kteří nacházejí bomby doslova na každém kroku:

Často tak v ulicích kdysi jednoho z nejnavštěvovanějších měst na Blízkém východě zazní detonace likvidovaných náloží, zatímco nad Palmýrou přelétávají stíhačky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Syrská Palmýra se po osvobození z rukou IS opět probouzí k životu. Mluvil o tom zvláštní zpravodaj ČRo v Sýrii Robert Mikoláš

Islamisté například nastražili nálože tak, že by explodovaly po zapojení kabelů do elektrické sítě. Takže obnova dodávek elektřiny, vody a plynu prý ještě potrvá týdny.

Vracet se začali i křesťané do Karajtínu, který také dlouho ovládal tzv. Islámský stát. I toto město je stejně jako Palmýra těžce poničené ostřelováním a leteckými nálety, což je daň za jejich osvobození z rukou islamistů.

Do obou míst se zatím vrátilo 2000 lidí, které přivezly autobusy doprovázené vojáky. Snaha jak samotných obyvatel, tak i režimu Bašára Asada vrátit do Palmýry a Karjatajnu život je enormní.

Příslušníci syrské armády na ruinách jednoho z chrámů v Palmýře | Foto: Reuters

Vůdce tzv. Islámského státu Bagdádí po obsazení Karjatajnu tamním křesťanům nabídl, že ve městě mohou zůstat žít, pokud splní jasně dané podmínky – mimo jiné že se nebudou modlit v kostelech, stavět kříže, nebudou jíst vepřové maso či pít alkohol, a také že budou platit zvláštní daň.

Podle představitelů syrské ortodoxní církve nejméně 21 křesťanů islamisté zabili, další jsou nezvěstní. Stovky těch, kteří se příkazům odmítli podrobit, radikálové odvlekli do provincie Rakká, kde je využívají i jako živé štíty.

Prudké boje neutichají

Na dalších místech země, zmítané více než pětiletým konfliktem, pokračují navzdory dohodnutému příměří těžké boje.

Na rozdíl od metropole Damašku, kde je už od ledna relativní klid, v provinciích Aleppo, Idlíb a Dei rez-Zor střelba z těžkých zbraní prakticky neutichá.

Vládní jednotky s podporou ruských letadel a vrtulníků útočí na pozice IS i Fronty an-Nusrá, což je syrská odnož Al-Kaidy. Po jejím boku však bojují i členové Syrské svobodné armády, kterou některé země označují za umírněnou opozici. Fronta an-Nusrá navíc opět stále častěji používá i sebevražedné atentátníky.

Teroristé z tzv. Islámského státu údajně dobyli zpátky strategicky důležité severosyrské město Ar-Raj u turecké hranice, které dosud ovládaly umírněné opoziční síly. V podvečer přišla také zpráva, že raketová palba ze syrského území zasáhla jedno z měst na jihovýchodě Turecka a zranila tam několik osob.

Přesto už ve středu má v Ženevě začít další kolo mírových rozhovorů s cílem dospět k dohodě o dočasné vládě, která připraví ústavu a volby. V Sýrii se ve stejný den mají konat parlamentní volby, které vyhlásil prezident Bašár Asad.

Robert Mikoláš, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme