Rozsudek proti ČSSD není pravomocný, Altnerův zástupce ho dosud nepřevzal

Rozsudek, podle kterého má ČSSD zaplatit 337 milionů bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi za právní služby v případu kolem Lidového domu, zatím stále není pravomocný. Altnerův zástupce Václav Veselý dnes řekl, že rozhodnutí dosud nepřevzal. Vládní strana si kvůli zaplacení vzala úvěr, ale peníze zatím posílat nechce. Argumentuje tím, že se na ni obrátili prostřednictvím exekutorů Altnerovi věřitelé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidový dům v Praze

Lidový dům v Praze | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

ČSSD má po právní moci rozsudku na úhradu tři dny. Původně se hovořilo o tom, že kvůli převzetí rozsudku sociálními demokraty vyprší lhůta dnes, Veselý však rozhodnutí zatím nemá.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČSSD zatím nemusí platit Altnerovi víc než 330 milionů korun. Více s Jiřím Chvojkou, mluvčím advokátní kanceláře, která stranu zastupuje

„My jsme ho nepřevzali, chceme využít zákonnou lhůtu pro převzetí. Je to po dohodě s klientem. Zatím to tak je, jestli se to změní, to nevylučuji," potvrzuje Veselý.

Ze zákona by měla být zásilka považována za doručenou i bez převzetí po deseti dnech.

„Rozsudek je zatím dodán do datové schránky advokáta. A ode dne, kdy tam byl dodán, běží desetidenní lhůta, po níž nastane fikce doručení. Od šestého by desetidenní lhůta uplynula v sobotu nebo neděli. To znamená, že by zase skončila v pondělí 18. dubna. To by byla ta lhůta, dokdy by muselo být uhrazeno,“ upozorňuje mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná.

Jiří Chvojka, mediální zástupce advokátní kanceláře Bělina a Partners, která zastupuje sociální demokraty, v sobotu řekl, že právníci se musí dohodnout s exekutory ohledně toho, komu vlastně platit. V Lidovém domě už se totiž přihlásilo 17 Altnerových věřitelů s pohledávkami přes 20 milionů korun.

Veselý o exekucích nemá informace, Altnera zastupuje jen ve sporu s ČSSD. "Já o tom vím jenom z tisku, o některých exekucích vím od klienta, ale podstatu, proč je exekuovaný, to nevím," uvedl Veselý.

'Můj klient ví nejlíp, kdo je jeho věřitelem'

ČSSD by podle něj měla exekuce řešit s exekutory, případně s Altnerem, ale ne přímo s věřiteli. "Nejlíp ví můj klient, kdo je jeho věřitelem," řekl.

Rozsudek by měl nabýt právní moci nejpozději začátkem příštího týdne. Další jednání mezi Veselým a právními zástupci ČSSD se mají týkat pouze technických záležitostí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozsudek proti ČSSD není pravomocný, protistrana ho nepřevzala. Vyjádření všech stran zjišťovala Jana Čermáková

"Předběžně jsme domluvení, že budu volat, že bychom se domluvili na schůzce, ale dneska se nesejdeme. My jsme se v podstatě měli domluvit jen na platebním místě, kam by měli platit," uvedl Veselý. To potvrzuje i Chvojka:

„ČSSD potřebuje vědět, jakým způsobem a kam má hradit. Musí mít i právní jistotu. V případě, kdyby uspěla se svým dovoláním u Nejvyššího soudu, tak peníze dostane zpátky. Je velmi komplikované říci, co a jak se dneska stane, protože my nevíme, který den je poslední lhůta. To se asi dnes právníci dohodnou. Poslední den lhůty budeme nějakým způsobem konat."

ČSSD podala proti rozsudku dovolání k Nejvyššímu soudu, ve kterém rozporuje především oprávněnost a zákonnost smluvní pokuty. Strana také soudu navrhla, aby odložil právní moc, eventuálně vykonatelnost rozsudku, a to až do doby, než o dovolání rozhodne.

„To znamená, že by tam neběžela lhůta pro zaplacení. Peníze by tak nadále byly kryty úvěrem v ČSSD a byly by připraveny k zaplacení, ale až po rozsudku Nejvyššího soudu,“ vysvětluje Chvojka.

Strana bude šetřit všude

Sociální demokracie se vedle úvěru rozhodla, že bude šetřit všude, kde se dá. Nevyhne se ani krácení pracovních úvazků nebo propouštění.

„Pro stranu je to nepříjemné, zejména propouštění lidí. Její fungování v bývalých okresních městech bývá základem fungování stranického systému těchto velikých politických stran. Podobně velkým šetřením si v nedávné době prošla ODS, která také musela velmi zásadně propouštět, redukovat počet oblastních manažerů. Teď už mají krizi za sebou. Možná že výsledkem šetření je velký pokles preferencí, které ODS potkalo,“ uvádí analytička Českého rozhlasu Marie Bastlová.

Soudy Altnerovi pravomocně přiznaly částku přes 18,5 milionu korun, která vzrostla o dalších více než 318 milionů kvůli smluvní pokutě za 5734 dní od podání žaloby do vynesení pravomocného rozsudku.

Spor začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s Altnerem smlouvu o právní pomoci v kauze Lidový dům s tím, že v případě úspěchu ve sporu mu bude vyplacena smluvní odměna deset procent z hodnoty budovy.

Spor o odměnu za soud o Lidový dům | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme