Budoucnost letecké záchranky na Vysočině je nejistá, říká hejtman Běhounek

11. duben 2016
Zprávy z

Po prvním lednu 2017, tedy asi za osm měsíců, možná už nad Vysočinou nevzlétne letecká záchranná služba. Končí totiž tendr s firmou Alfa helicopter a stát chce tuto službu předat vlastním složkám – policii nebo armádě. Nikdo ale dosud neví, jestli to tak dopadne. Hejtman Jiří Běhounek je značně nejistý.

Na pomyslném tahu je ministerstvo zdravotnictví, které musí vypsat výběrové řízení na obsazení letecké záchranné služby na Vysočině. Zatím tak ale neučinilo a jeho mluvčí celou záležitost odmítl komentovat. Celkem jde v Česku o čtyři regiony, kde létají vrtulníky Alfa helicopter. Ve dvou z nich – v Jihomoravském a Jihočeském kraji - bude létat policie a armáda, v Olomouckém kraji a na Vysočině se zatím neví.

Jisté je, že stávající vrtulník naposledy vzlétne poslední den roku 2016.

Společnost Alfa helicopter sama sebe poslala do likvidace. Přišla o dvě stanoviště – Brno a České Budějovice a to je podle hejtmana Jiřího Běhounka důvodem tohoto kroku. „Když jim byla sebrána dvě místa, kde létali, tak ze zbylých dvou to neufinancují a pod tíhou zodpovědnosti ke svým zaměstnancům to takhle dopadlo.“

Záchranářský vrtulník, Jihlava

Konec helikoptér nastat nesmí, pokračuje hejtman

Hejtman Jiří Běhounek, jako zástupce zřizovatele Záchranné služby kraje Vysočina, říká, že konec letecké záchranky nastat nesmí. „Opakovaně jsme upozorňovali, že je třeba zajistit obsazení i spolupráci s pozemním personálem na stanici v Jihlavě. Závěr ministerstva zdravotnictví mě ale překvapil. Do dnešního dne nemám informace o tom, že by se vedla jednání, jak to od začátku roku 2017 bude,“ říká hejtman.

Výběrové řízení

Ministerstvo zdravotnictví má vypsat výběrové řízení na provozovatele letecké záchranky na Vysočině a v Olomouckém kraji. Specializovaná firma DSA, provozující helikoptéry v jiných částech republiky, se nechala slyšet, že bude-li to výhodné, přihlásí se. Podmínky ale zatím nikdo nezná.

Další možností je policie a armáda se svými stroji. „A co když to nebudou chtít vůbec sloužit,“ dotazoval se hejtman Jiří Běhounek, který si nedovede představit scénář, že by letecká záchranka nad Vysočinou přestala létat. „To by byla hrůza, systém budovaný 25 let by byl zlikvidován. Odpovědnost krajů to ale není. My jsme se vyjádřili, že nám je jedno, kdo to bude provozovat, nesmí ale poklesnout úroveň.“

autoři: mik , Michal Malý , daz
Spustit audio