Umělci za kritiku prezidenta na Andělech schytali nadávky, ČT jim názor nevyčítá

Vulgární nadávky, ale i souhlasné komentáře. Rozporuplné reakce lidí se množí na facebookových profilech umělců, kteří při sobotním předávání cen Anděl kritizovali prezidenta Miloše Zemana. Česká televize, která galavečer živě přenášela, pochybení ze své strany odmítá. Umělci prý měli na vyjádření právo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lenka Dusilová vystoupila na udílení cen Anděl v Hudební divadle Karlín

Lenka Dusilová vystoupila na udílení cen Anděl v Hudební divadle Karlín | Zdroj: ČTK

Zpěvačka Lenka Dusilová během svého vystoupení v karlínském divadle přestala zpívat a přečetla vzkaz. Podle jejích slov prezident "podlézá režimům popírajícím svobodu a demokracii". Později s ní vyjádřili souhlas i Klára Vytisková a David Koller.

Na výroky zpěváků obratem zareagoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, který přirovnal tato vystoupení k roku 1977 v Československé televizi.

„Tato prohlášení byla stejně odvážná, jako prohlašovat v roce 1977 v Československé televizi, že podporují výstavbu socialismu. Já jenom připomínám, že například jeden z těch umělců se velmi angažovaně zasazoval o zvolení Karla Schwarzenberga prezidentem. Toto se neuskutečnilo díky vůli voličů a občanům této země a já myslím, že toto je výsledek určité frustrace,“ řekl Ovčáček.

Komentářů se pak na internetu objevily desítky. A řada lidí nešetřila vulgaritami. Dusilová si ale za názorem stojí. Kritiku prý vyjádřila slušně a stále si myslí, že „žijeme ve svobodné zemi, kde může občan říct svůj názor svobodně“. Negativní reakce na Facebooku ji prý ale nepřekvapily.



Na vyjádření umělců k prezidentovi v přímém přenosu reagovala i Česká televize. Podle mluvčí Alžběty Plívové nijak nepochybila.

„Přímé přenosy jsou rozhodně výrobně náročnější a méně předvídatelné než záznamy takových akcí, ale není důvod, proč bychom z této praxe ustupovali. Rozhodně není možné omezovat vystupující v tom, co během přenosu řeknou, pokud tím neporušují zákon. Což se nestalo,“ uvedla Plívová.

Předseda RRTV: Televize nepochybila, každý má právo na názor

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) zatím věc neprobírala, nejbližší schůzi má mít až příští týden. Nicméně její předseda Ivan Krejčí v podstatě souhlasil se stanoviskem televize.

„Já si myslím, že Česká televize nepochybila, protože těžko může předpokládat, co umělci budou říkat. Každý má právo vyjádřit svůj názor, pokud je to samozřejmě v hranicích zákona a slušnosti,“ řekl Krejčí.

Stejný názor má i předseda Rady České televize Jan Bednář. Pokud ale obě rady k tomu dostanou nějaké podněty od lidí, bude jejich povinností se jimi zabývat.

ČRo, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme