Americký ministr zahraničí poprvé od války navštívil památník v Hirošimě

Japonská Hirošima za sebou má historickou návštěvu. V tamním památníku obětí jaderného útoku byl vůbec poprvé americký ministr zahraničí. John Kerry přijel do Hirošimy společně se svými kolegy ze zemí skupiny G7. Na schůzce opět chyběl šéf ruské diplomacie. Kvůli ukrajinské krizi se totiž státy, které s Ruskem tvořily skupiny G8, vrátily k předchozímu formátu sdružení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký ministr zahraničí John Kerry (čtvrtý zleva) s kolegy z G7 u památníku v Hirošimě

Americký ministr zahraničí John Kerry (čtvrtý zleva) s kolegy z G7 u památníku v Hirošimě | Zdroj: ČTK

Návštěva Johna Kerryho je důležitá i proto, že je vůbec nejvyšším představitelem americké administrativy, který kdy do památníku přijel.

Přesto, že vztahy mezi oběma zeměmi jsou od druhé světové války velmi dobré, svržení atomových bomb na Hirošimu a Nagasaki je velmi vážně poznamenává.

Puma, která zasáhla Hirošimu 6. srpna 1945, město srovnala se zemí a zabila na 80 tisíc lidí. Dalších asi 60 tisíc pak zemřelo na následky zranění nebo ozáření.

Přehrát

00:00 / 00:00

Americký ministr zahraničí se v Hirošimě poprvé od konce druhé světové války poklonil obětem jaderných útoků na Japonsko. Více Zdeněk Novák a analytik Milan Slezák

Následující jaderný útok na Nagasaki pak nepřežily desítky tisíc lidí a v důsledku obou výbuchů trpěly ještě další generace Japonců.

Spekulovalo se o tom, jestli se John Kerry za svržení bomby neomluví, což neudělal. Američané už předem oznámili, že se americký ministr zahraničí omlouvat nebude.

Na druhé straně Japonci něco takového prý ani neočekávali, protože žádná ze stran nechce znovu otevírat válečné rány a pouštět se do vzájemného obviňování za napáchaná příkoří.

Kerry s kolegy nakonec položili věnec k symbolickému hrobu obětí a uctili je chvílí ticha. Od japonských školáků pak ministři zahraničí zemí G7 přijali věnce vytvořené z papírových jeřábů coby symbol míru.

Fotografie ministrů zahraničí G7 u památníku mají podle listu velkou sílu v tom, že na nich bok po boku stojí zástupci národů, které proti sobě kdysi válčily.

Ministři zahraničí Fumio Kišida (Japonsko), John Kerry (USA) a Philip Hammond (Británie) pokládají věnce k hirošimskému památníku | Foto: ČTK/AP

Japonsko dlouhodobě bojuje za svět bez jaderných zbraní a setkání ministrů zahájilo jasnou výzvou k jadernému odzbrojení. Taková výzva působí v Hirošimě o dost silnějším dojmem, což dokládají slova šéfa japonské diplomacie Fumia Kišidy.

Na začátku jednání vyzdvihl fakt, že se ministři sešli právě v místě atomového útoku. Podle něj jde o důraznou zprávu pro celý svět. Ministr zároveň vyjádřil naději, že svět nakonec opravdu bude bez jaderných zbraní.

Podobně pak mluvil i John Kerry. Řekl, že muzeum připomíná, že každý jednotlivý člověk v důležité veřejné funkci je odpovědný za budoucnost světa a za to, aby v něm byl mír. Zmínil také, že právě o jaderné bezpečnosti se před několika dny jednalo na summitu o jaderné bezpečnosti ve Washingtonu.

Před summitem G7 v japonské Ise-šimě mají ministři v plánu přijmout deklaraci o Hirošimě, ale také společná komuniké a prohlášení, která budou základem pro jednání na květnovém summitu.

Šéfové diplomacií už mají za sebou jednání o uprchlické krizi a také teroristických hrozbách. Mluvit mají i o námořní bezpečnosti nebo o Severní Koreji, Ukrajině a o situaci na Blízkém východě.

Hirošima a Nagasaki | Foto: Michal Jindra

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme