Turecko požaduje stíhání německého komika kvůli básni urážející Erdogana

Německá kancléřka Angela Merkelová musí rozhodnout, jestli umožní trestní stíhání komika Jana Böhmermanna. Ten vulgární básní v televizním vysílání zesměšňoval tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Turecká diplomacie trvá na tom, aby se případem zabývala německá justice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve své básni německý komik Jan Böhmermann nezkritizoval jen poměry v Turecku, ale využil samoúčelné vulgarismy k zesměšnění tureckého prezidenta. Tématizoval velikost jeho přirození i údajnou citovou náklonost k domácím přežvýkavcům.

Urážení orgánů a zástupců cizích států je v Německu trestné. Sám Böhmermann před recitací uvedl, že nejde o satiru, ale přímo hanlivou báseň, která je zakázaná a která je pravděpodobně i trestná. Podle německých komentátorů chtěl tak otestovat přípustné hranice svobody slova.

Německé zákony pro stíhání trestného činu urážky orgánů nebo představitelů cizího státu vyžadují, aby stát, jehož představitel byl uražen, přímo požádal o potrestání a aby se stíháním vyslovila souhlas německá vláda. Zdroj: ČTK

Kancléřka Merkelová báseň odsoudila jako „vědomě zraňující“. „Myslím, že se bude snažit uklidnit celý spor diplomaticky bez soudního procesu,“ odhaduje zpravodaj Českého rozhlasu v Berlíně Pavel Polák s vysvětlením, že Německo potřebuje Turecko k řešení uprchlické krize, ale na druhé straně v Německu sílí kritika autoritářského režimu prezidenta Erdogana.

Není to první kauza tohoto druhu. Před pár týdny se Turecko ohradilo proti jiné satirické písni, která se také strefovala do tureckého prezidenta. Berlín ale v tomto případě odmítl kritiku Ankary s tím, že v Německu platí svoboda projevu.

Pavel Polák, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme