Jsme skutečně smějící se bestie, jak Čechy nazval Reinhard Heydrich? Odpověď nabídne festival humoru

11. duben 2016

V pražském Divadle Archa bude od 13. do 18. dubna hostovat brněnské Divadlo Husa na Provázku. Uvede tu inscenační sérii Smějící se bestie, na které soubor pracoval tři roky. Pražští diváci tak mohou zhlédnout inscenace Fidlowačka aneb Kde domov můj, Main Švejk, Směšná interpretace a další představení inspirovaná různými podobami českého humoru.

Na otázku, zda jsou Češi skutečně „smějící se bestie“, jak o nich kdysi prohlásil říšský kancléř, odpovídá Vladimír Morávek: „Jsme, jenom není třeba si myslet, že to je projev mizernosti. Je to taková zvláštní vlastnost, že když se bojíte, tak se naježíte, a jistí občané, když se bojí, tak začnou vydávat podivný hýkavý zvuk. No a Češi, když se bojí, tak aby to přežili, tak se smějí.“

03605910.jpeg

Výběr byl omezující, ale je to „nespravedlivost z lásky“Dramaturgii série tvoří pět jmen, která reprezentují „český humor“. Do nejužšího výběru se podle režiséra Morávka zcela jistě musel dostat Tyl, Hašek, Kundera. Možností ale bylo mnoho a kohokoliv vyřadit považovali tvůrci za nespravedlivé a ochuzující. O konečné skladbě rozhodli režiséři jednotlivých představení podle toho, jaký osobní vztah si k tomu kterému autorovi našli. „A netvrdíme tedy dohromady, že to je nejúplnější výčet toho, co to český smysl pro humor je, ale řekněme, že jsme se snažili napříč dějinami českého osudu ukázat, co si lidé mysleli o světě a jak se uměli své úzkosti bránit skrze groteskní obraz světa,“ říká Vladimír Morávek.

03605912.jpeg

Smějící se bestieZ anonce na webu divadla: "Divadlo Husa na provázku pořádá ve dnech 13. – 18. dubna 2016 v divadle Archa přehlídku DIVADLO V POHYBU X: POTRHÁNI SMÍCHEM. Páteří festivalu bude premiéra souborného provedení inscenačního projektu Smějící se bestie, na kterém Provázek pracoval tři roky a vyzval k jeho realizaci výkvět české režie. Tento projekt se zabývá fenomény, které úzce souvisí s poetikou našeho divadla: groteskou, smíchem, humorem… Smích jako zbraň - je přitom základní teze.

Vedle pěti inscenací, jednoho intermezza a šesti kabinetů přinese přehlídka také sérii akcí, jimiž chceme připomenout a přiblížit další mimořádné jevy v oblasti českého humoru a satiry. Zároveň se jedná o fenomény, které ze své podstaty vybízejí k aktivnímu nazírání světa a jež přirozeně vedou diváky ke sledování toho, co se kolem nich děje. Vesměs se jedná o divadelní tvůrce, případně o tvůrce, kteří z divadla vycházejí či s divadly spolupracují, zároveň ale mapujeme jevy, které přestupují oblast divadla a vstupují do dalších oblastí české kultury a společnosti."

Spustit audio