Dva poslední elektrické vozy automobilky Tesla - model X a model 3

11. duben 2016

Firma Tesla Motors je v současné době jakýmsi tahounem řady inovací na poli elektricky poháněných aut. Jejími aktuálními modely jsou SUV zvané “Model X”, který bude k dispozici na trhu pro veřejnost v druhé polovině tohoto roku, a jakýsi “lidový elektromobil”, označený jako “Model 3”, který se začne prodávat asi až v roce 2017 nebo 2018. Příslušné předkupní právo si však již nyní zajistily statisíce zájemců.

SUV (sport utility vehicle) Tesla Model X byl předveden nejdříve omezené klientele loni v září, o dva roky později, než bylo původně plánováno. Jelikož jde opravdu o výkonné a luxusní auto vyšší třídy, jeho cena není právě malá - podle vybavení může stát mezi 70 tisíci a 144 tisíci dolary (nejdražší je Signature edition).

Mezi jeho speciality patří např. možnost automaticky zaparkovat v garáži či z ní naopak vyjet (funkce “summon”), zadní dveře se senzory, které je možno otevírat jako křídla nahoru a rovněž na dálku (Falcon Wing doors) a také možnost aktivace funkce “bioochrana” v systému ventilace vzduchu. Většina jeho funkčních systémů je ovšem technologicky odvozena z předchozího sedanu (Model S).

Model X akceleruje z nuly na 100 kilometrů za hodinu za 3.2-6 sekund a jeho dojezd na plnou kapacitu akumulátoru (90 kilowatthodin energie) činí velmi příjemných 350-410 kilometrů. Jeho maximální rychlost je omezena na 225-250 kilometrů za hodinu. Místo zadního úložného prostoru je možno do kabiny vozu umístit třetí řadu s dvěma menšími sedadly pro děti, takže se do něj vejde až 6-7 osob.

Auto má náhon na všechna 4 kola, přičemž celkový nominální výkon trakce je minimálně 2 krát 259 koňských sil (v praxi bude samozřejmě využíván jen zlomek této hodnoty). Na přední palubní desce je umístěn 17-tipalcový dotykový displej.

Mnohem očekávanější bylo těsně předprvoaprílové avšak přesto seriozní uvedení Modelu 3, jehož cena bez daně bude činit 35 tisíc dolarů (reálně ovšem bude s různými doplňky vůz stát asi 42 tisíc dolarů, dodávky energie ze speciálních dobíjecích stanic budou ovšem zdarma, navíc zde existuje možnost využít různé státní dotace určené pro elektromobily), což jej zatím činí nejlevnějším vozem automobilky Tesla Motors.

Rezervační zálohu tisíc dolarů na něj během týdne složilo přes 300 000 potenciálních majitelů, kteří ovšem na dodávku vozu budou muset čekat většinou ještě asi 18 měsíců až 2 roky. Jeho dojezd na plnou kapacitu akumulátoru bude činit téměř 340 kilometrů. Model 3 bude akcelerovat z nuly na 100 kilometrů za hodinu za cca 6 sekund. Bude mít také k dispozici 2 zavazadlové prostory vepředu a vzadu. Na přední palubní desce bude umístěn 15-tipalcový dotykový displej od firmy LG.

Celkově jde v podstatě o 20% lehčí a také zjednodušený Model S (ten ovšem stojí skoro dvakrát tolik), přičemž i ve standardní verzi bude mít auto některé automatické bezpečnostní a řídící funkce. Firma Tesla Motors chce výhledově produkovat celkem 500 tisíc aut ročně (většinu tohoto množství bude tvořit právě Model 3), přičemž pro dosažení tohoto cíle bude nutno naplno rozběhnout výrobu baterií v novém výrobním provozu Gigafactory v Nevadě.

Pro srovnání, firma General Motors nedávno vyhlásila, že bude od konce tohoto roku vyrábět srovnatelný elektromobil Chevy Bolt, jehož dojezd na jedno dobití baterie bude činit 320 kilometrů a jeho nedotovaná cena se bude pohybovat kolem 37 tisíc dolarů. Průměrná cena nově prodaného auta v USA se nyní pohybuje kolem 31 tisíc dolarů.

Zdroje: Discovery News, ExtremeTech, Wired, Futurism 1, Futurism 2, Green Car Reports, The Verge 1, The Verge 2, The Verge 3, Popular Science, ExtremeTech, VentureBeat, MIT Technology Review, Quartz, Inverse 1, Inverse 2, Engadget 1, Engadget 2, Gizmag, Youtube

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio