Migranti si nemůžou vybírat, kde získají azyl, řekl rakouský prezident

Česko a Rakousko se dál neshodnou v názoru na přerozdělování migrantů v Evropě. Potvrdilo to dnešní setkání rakouského prezidenta Heinze Fischera s Milošem Zemanem na zámku v Lánech. Rakousko loni registrovalo asi 90 tisíc žadatelů o azyl a chce v přijímání migrantů pomoci od jiných evropských zemí. Česko naopak evropské migrační kvóty odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rakouský prezident Heinz Fischer na zámku v Lánech

Rakouský prezident Heinz Fischer na zámku v Lánech | Zdroj: ČTK

Heinz Fischer pochybuje o tom, že nedávná dohoda Evropské unie s Tureckem o vracení nelegálních migrantů bude okamžitě úspěšná.

Místo ní by doporučoval, aby například Německo přebíralo uprchlíky přímo z krizových oblastí. Na druhou stranu Německo podle Fischera musí dát najevo, že jeho kapacity jsou omezené, a ostatní státy musí Němcům s migrací pomoci.

Prezident Zeman ale zopakoval starší českou námitku. „Stejně všichni chtějí do Německa. Jak říká náš ministr vnitra, nemůžeme je tady přivázat za nohu.“

Podle rakouského prezidenta si ale uprchlíci nemůžou do budoucna svobodně vybírat, ve které zemi nebo dokonce konkrétním městě chtějí žít.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme