Za irácké uprchlíky je podle německého ministerstva vnitra stále zodpovědná Česká republika

O dalším osudu 25 iráckých uprchlíků, kteří v Česku odmítli azyl a vydali se do Německa, by měla rozhodovat Česká republika. Českému rozhlasu to sdělilo spolkové ministerstvo vnitra. Skupina iráckých uprchlíků je stále v Německu, odkud je české úřady zatím odmítly převzít.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příjezd druhé skupiny iráckých křesťanů do Okrouhlíku u Jihlavy

Příjezd druhé skupiny iráckých křesťanů do Okrouhlíku u Jihlavy | Foto: Michal Malý

Německé úřady podle vyjádření spolkového ministerstva vnitra zatím požádaly českou stranu o převzetí dvanácti iráckých uprchlíků.

Žádost ale české úřady údajně zamítly s odůvodněním, že skupina 25 Iráčanů se v Česku zřekla statusu uprchlíka, který získali v únoru.

To ale podle německé vlády nemění nic na tom, že za uprchlíky je stále zodpovědná Česká republika, která by měla vyřešit otázku jejich azylu, popřípadě navrácení do Iráku.

Německá vláda prý úzce spolupracuje s českými úřady a věří v brzké vyřešení situace.

V Česku budou zadrženi

Uprchlíky by měla po případném návratu do České republiky zadržet na 48 hodin policie. Úřady je totiž podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) budou považovat za nelegální uprchlíky. Další postup se bude odvíjet od toho, jestli Iráčané v Česku znovu požádají o azyl.

Podle Chovance je ale pravděpodobné, že je Česká republika pošle zpět do Iráku. Dva řidiče autobusu, kteří skupinu přes hranice převezli, německá policie obvinila z převaděčství.

Pavel Polák, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme