Jedna z největších dřevostaveb u nás vyroste v Hradci Králové. Budou v ní sídlit Lesy ČR

12. duben 2016

Do konce roku 2018 by mohla na Novém Hradci Králové stát nová budova generálního ředitelství Lesů České republiky. Má se jednat o jednu z největších administrativních budov v zemi postavenou ze dřeva. Státní podnik teď připravuje pro stavbu architektonickou soutěž s mezinárodní účastí. Nové sídlo firmy by mělo stát podle prvních odhadů čtvrt miliardy korun.

„Budova je postavená v 70. letech 20. století. Je to budova panelového typu a s ne úplně vhodným založením. Budova se nám uvnitř rozpadá," popisuje současné sídlo, kde pracuje 200 zaměstnanců Lesů České republiky správní ředitel firmy Igor Kalix.

Budova praská, je malá a její provoz je drahý, vysvětluje za státní podnik Eva Jouklová: „Budovu chceme stavět také proto, že nám chybí dostatečná kapacita pro archiv a také pro nové zaměstnance."

Nové generální ředitelství by mělo vyrůst za budovou toho dnešního v místě, které slouží jako technické zázemí firmy.

Čtěte také

Podoba nové dřevostavby má podle Igora Kalixe vzejít z mezinárodní architektonické soutěže: „Dáme k dispozici soutěžícím pro zhotovení toho návrhu půdorys těchto malých garáží. A pak ještě půdorys těch velkých garáží, kde máme dnes strojná sklad."

Nové ředitelství by mohlo být hotové už na konci roku 2018.

Současná budova se pak zbourá a na jejím místě má vzniknout park a parkoviště.

Stavba budovy Lesů ČR v Hořicích v Podkrkonoší (foto z 8. 4. 2016)

Dřevo jako stavební materiál si lesníci vybrali záměrně.

„Dřevostavba, kterou chceme v Hradci Králové postavit by měla být jedna z největších administrativních budov dřevostaveb v České republice. My tím podporujeme tuzemskou spotřebu tuzemského dřeva," dodává Eva Jouklová.

Ze dřeva nebude státní podnik stavět poprvé

Loni si z něj nechalo postavit nové krajské ředitelství na jihu Čech a ze stejného materiálu se staví také lesní správa v Hořicích.

Loni dokončená dřevostavba krajského ředitelství v Dobré Vodě u Českých Budějovic získala v anketě Dřevěná stavba roku 2015 hlavní cenu v kategorii moderních realizovaných dřevostaveb. Objekt za 30 milionů korun zaujal jak porotu, tak veřejnost.

Volbou dřeva jako stavebního materiálu chce podnik jít příkladem ostatním investorům a podpořit tím spotřebu dřeva v Česku.

Tendr na návrh nového dřevěného sídla generálního ředitelství státního podniku Lesy České republiky v Hradci Králové by chtěl podnik vyhlásit v červnu. První kolo by porota měla vyhodnotit v říjnu a druhé příští rok v lednu.

Spustit audio