Na konci května projede Českem další konvoj amerických vojáků

Českem projede na konci května další konvoj amerických vojáků. Oznámil to ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO. Američtí vojáci pojedou z Německa do Pobaltí na cvičení Saber Strike 2016, přejezd přes Česko se plánuje 27. až 30. května.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Konvoj americké armády projíždí Českem 13. září

Konvoj americké armády projíždí Českem 13. září | Foto: Olga Štrejbarová

V koloně bude do 250 kusů vojenské techniky a do 800 vojáků. Ti se budou přesouvat z Německa do Pobaltí na plánované cvičení Saber Strike. K americkému konvoji se letos připojí i technika české armády.

„My bychom se do toho měli zapojit v rámci Vyškova a Přáslavic. Naši vojáci by vlastně jako součást svého cvičení ten konvoj doprovázeli. Předpokládám, že to bude jako v minulosti. To znamená, že by vojenská policie asistovala. Konvoj bude zase rozdělen na několik segmentů, aby co nejméně komplikoval dopravu,“ vysvětlil ministr Martin Stropnický.

Takže z naší strany půjde spíš o tento dozor a tuto podporu, než že bychom byli součástí nějakých obrněných transportérů, které se budou přesouvat po silnici,“ doplnil.

Konvoj americké armády přes Českou republiku projížděl v loňském roce dvakrát. Poprvé na přelomu března a podruhé v září.

Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme