Mateřské a základní školy dostanou z fondů EU 4,5 miliardy na nové pracovníky

Mateřské a základní školy si rozdělí 4,5 miliardy korun z evropských fondů. Peníze můžou čerpat od letoška do roku 2018, určené budou na podpůrný personál, vzdělávání učitelů i mimoškolní aktivity. Na dnešní tiskové konferenci to řekla ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kateřina Valachová

Kateřina Valachová | Foto: Filip Jandourek

Školy budou moci z evropských peněz financovat například školního psychologa, speciálního a sociálního pedagoga nebo školního asistenta.

Jde o pozice nad rámec podpory pro hendikepované a znevýhodněné žáky, která by měla být od září hrazena ze státního rozpočtu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mateřské a základní školy získají z fondů EU 4,5 miliardy na nové pracovníky. Více zjišťovala Pavla Lioliasová

Mateřské školy navíc budou moci nově angažovat chůvy, které pomůžou s péčí o dvouleté děti. Podle Kateřiny Valachové jich totiž školky navštěvuje stále víc.

„Zákon to umožňuje, ale učitelky v mateřských školách nemají žádnou speciální podporu právě z hlediska vzdělávání těchto dětí. Já to pokládám za důležité, aby taková podpora byla, a pozice chůvy umožní v rámci mateřských škol, kde dvouleté děti už jsou, reagovat na jejich potřeby,“ uvedla Valachová.

O peníze budou školy žádat prostřednictvím šablon

Školy budou o peníze žádat prostřednictvím takzvaných šablon, tedy jednodušších formulářů. Každá škola při jedné žádosti získá základní paušál 200 tisíc korun a k tomu dalších 2200 korun na každého žáka. Ministerstvo očekává, že některou šablonu využije více než 90 procent škol.

Prezidentka Asociace ředitelů základních škol Hana Stýblová podávání žádostí formou šablon vítá. Školy s nimi už podle ní mají zkušenosti, protože peníze tak už získávaly. „Šablony byly velmi jednoduché, srozumitelné, byly administrativně málo náročné,“ podotkla Stýblová.

Letos na podzim chce ministerstvo školství vyhlásit podobnou výzvu i pro střední školy. Pro mateřské a základní školy plánuje v roce 2018 tuto výzvu zopakovat na další dva roky.

ČRo, Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme