Lidovci v Brně dnes vypoví koaliční smlouvu. Nové vedení města chtějí složit do měsíce

Stávající koalice v Brně skončí. Lidovci dnes pošlou výpověď koaliční smlouvy hnutí ANO. Do příštího setkání zastupitelstva v květnu chtějí vyřešit otázku, kdo město povede dál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magistrát města Brna - detail označení budovy

Magistrát města Brna - detail označení budovy | Foto: Vladan Dokoupil

Podle stávající náměstkyně brněnského primátora Kláry Liptákové z KDU-ČSL budou v první řadě jednat s dosud opozičními sociálními demokraty a potom opět s hnutím ANO.

„Neleží to pouze na naší straně, protože máme pouze 7 mandátů z 55. To si uvědomujeme. Nicméně, je to naše přání, takto bychom byli rádi, aby to probíhalo. Protože si myslíme, že není dobře pro nikoho, abychom se dlouho potáceli v provizoriích,“ uvedla.

Podle KDU-ČSL porušilo koaliční smlouvu z roku 2014 hnutí ANO, když se jeho zastupitelé minulý týden sešli s opozicí. Hnutí ANO ale tvrdí, že u ČSSD hledalo podporu pro návrh restrukturalizace městských firem, který KDU-ČSL nepodpořila. Lidovci to odmítají.

Koalice na brněnské radnici se začala rozpadat minulý týden. Hnutí ANO se nemohlo dohodnout s KDU-ČSL na řízení městských firem. Proto začalo jednat s opoziční ČSSD. Lidovci to považují za faktické ukončení koalice. Hnutí ANO ale tvrdí, že u ČSSD hledalo podporu pro návrh restrukturalizace městských firem, který KDU-ČSL nepodpořila. Lidovci to odmítají a dohodli se se sociálními demokraty na spolupráci dříve, než to stihlo hnutí ANO.

Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme