Ústavní soud dal ženě novou šanci na odškodnění za trvalé poškození zdraví

Ústavní soud (ÚS) dal ženě s trvale poškozeným mozkem novou šanci na odškodnění. Od pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady požaduje prostřednictvím opatrovníka 35,1 milionu korun. Městský soud v Praze v minulosti označil nárok za promlčený, nyní se musí případem zabývat znovu, vyplývá z nálezu soudce zpravodaje Davida Uhlíře.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud. Ilustrační foto.

Ústavní soud. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

V roce 2002 se žena podrobila vyšetření věnčitých tepen, poté kvůli akutnímu infarktu upadla do bezvědomí. Má trvalé následky na zdraví, které přisuzuje opožděné resuscitaci.

I přes stížnosti na dušnost a bolest totiž po vyšetření ležela na běžném, nemonitorovaném lůžku. Je nesoběstačná, zbavená způsobilosti k právním úkonům.

Žalobu podal opatrovník v březnu 2007 u Obvodního soudu pro Prahu 10, který mezitímním rozsudkem stanovil, že žaloba je důvodná a že o výši nároku a nákladech řízení bude rozhodnuto v konečném verdiktu.

Odvolací Městský soud v Praze ovšem žalobu zamítl kvůli promlčení nároku. Dovolání následně odmítl Nejvyšší soud. Spornou otázkou je to, kdy se opatrovník dozvěděl o všech důležitých skutečnostech pro uplatnění nároku, a tedy kdy začala běžet dvouletá promlčecí lhůta.

"Ty informace mu byly poskytovány v několika etapách a odvolací soud ani Nejvyšší soud nevysvětlily jasně, proč si myslí, že už z první sady listin, propouštěcích zpráv, měl zjistit, že došlo k pochybení na straně nemocnice," řekl novinářům soudce zpravodaj David Uhlíř.

Opatrovník uvádí, že to podstatné se dozvěděl až z obrazového záznamu koronografického vyšetření.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme