Rychlé řidiče na dálnici D1 natočí speciální kamery

16. duben 2016
Motorsvět

Už během letošního roku zaznamenáme na dálnici D1 první kamery, které budou měřit úsekovou rychlost. Ve kterých místech je najdeme a kolik jich zhruba bude, na to se podíváme v první polovině pořadu. V té druhé se podíváme na asi nejčastěji prodávané ojeté auto - Škodu Fabii.

Ještě před koncem letošního roku se dá předpokládat, že se na dálnici D1 objeví radary pro úsekové měření rychlosti. „Celkem by se mělo jednat o 32 detekčních kamer, které pořídí Ředitelství silnic a dálnic. Tyto kamery budou zaznamenávat projíždějící vozidla a měřit jejich rychlost a vzhledem k tomu, že stále dochází k různým dopravním omezením, budou tyto kamery umístěny právě v místech, kde je rychlost výrazně snížena, nebo zde dochází k práci na vozovce,“ říká Veronika.

Mnoho řidičů tato omezení nerespektuje a neopatrnou jízdou dochází v omezeních k nehodám, které dále dálnici blokují na dlouhé hodiny.

„Druhá polovina kamer bude umístěna v místech, kde dochází ke krátkodobému omezení rychlosti. ŘSD si od nových technologií slibuje lepší plynulost pohybu díky nižšímu počtu nehod v krizových úsecích.“

Škoda Fabia

Sežeň mi auto, tak do 100 000 Kč, aby ještě něco vydrželo, zní často požadavek českého řidiče.

„Jako první jsem si na mušku vzala klasikou Škodu Fabii. Stanovíme se cenový rozptyl 50 – 100 tisíc korun. S tímto kritériem nám v rámci ČR vyhoví téměř 1800 vozidel, a skoro 100 z nich se nachází v dealerských bazarech Škodovky.“

Pokud se zaměříme na nižší hranici kolem 50 000 korun, tak se budeme muset smířit se starší modelovou řadou a vyšší nájezdem kilometrů, na internetu zavadíme o motorizace 1,2 v benzínu až po bezturbovou naftu 1,9 SDI.

Celý pořad si poslechněte v přiloženém audiu.

autor: mik
Spustit audio