Jak na jaře posílit játra a žlučník? Zeleným lupením

12. duben 2016

Naordinovali jste si jarní očistu a chcete v ní pokračovat? Je tu čas posílit naše játra a žlučník. Pomůže nám příroda. Přestěhujte ji ze zeminy na váš talíř. Co konkrétně v Radioporadně řekla výživová poradkyně Marie Hubená.

Co je to detoxikace? Pro někoho jenom to, že každé ráno vypije půllitr vlažné vody s citronem. Nebo že sní tři lístky pampelišky denně. Záleží na tom, jak hodně přísný zdravý životní styl máte. A co od takové detoxikace čekáte.

„Zkuste třeba na jeden měsíc udělat jenom to, že vynecháte smažené jídlo, uzeniny, maso, mléčné výrobky, mouku. Uvidíte tu změnu," doporučuje Marie Hubená.

Podpořte hlavní detoxikační orgán těla

Teď pravá chvíle na posílení žlučníku a jater. „Venku všechno pučí, raší lupení a zelené lístky. Sáhněte po nich a dejte si je na talíř," doporučuje Marie Hubená. Mezi skvělé podpůrné a léčivé bylinky při onemocnění jater a žlučníku patří zeměžluč, kořen pampelišky, ostropestřec mariánský, měsíček lékařský, oman, řepík, měsíček, třezalka, pelyněk, vachta, jaterník, schizandra, kopřiva, pampeliška, máta, kořen rybízu a kořen hořce žlutého.

„Pokud sklízíte pod širým nebem, ideální je uzavřená zahrádka, kde neběhají psi a kočky. Divoké byliny, které se musí prodrat na svět, mají samozřejmě větší vitalitu než pažitka, kterou pečlivě okopáváme.

Čtěte také

Pěstovat můžeme i doma v květináči," říká Marie Hubená. Dejte semínka do dobré kompostované hlíny a nehnojte chemicky. A ani nemusíte z truhlíku odstraňovat plevel. „Například ptačinec žabinec je dobrý sníst syrový, má jemnou chuť a je příjemně křupavý," popisuje Marie Hubená. Co nám vyroste, můžeme si dát do polévek, salátů, posypeme tím rizoto nebo zamícháme do pomazánek.

Játra a žlučník milují hořké bylinky. Není těžké si na hořkou chuť zvyknout, zvláště když víme, že nám to vylepší energii našich jater. „Také Klíčky nám prospějí. Je to skvělá jarní energie," dělí se o svou zkušenost Marie Hubená. Výborná je také zelenina připravovaná v páře. Pokaždé bychom měli mít na talíři i něco syrového a zeleného.

Semena na talíři

Dále by v našem jídelníčku neměla chybět semínka jako sezam, len, slunečnice, dýně. Jsou to prospěšné tuky ve své přirozené formě. „Drobná semínka nameleme nebo utřeme. Větší jsme schopní rozkousat. Posypeme jimi hotové jídlo," říká Marie Hubená.

Osivo (ilustrační foto)

Lněný olej obsahuje Omega 3 nenasycené mastné kyseliny. V současné běžné stravě nám chybí, Přitom organismu velmi prospívají. Omega-3 mastné kyseliny podporují činnost mozku. Snižují riziko kardiovaskulárních chorob. Mají protizánětlivé účinky.

Čtěte také

Lněný olej by se měl skladovat v chladu, protože rychle žlukne. „Dáváme ho pouze na jídlo, které má maximálně 40 °C. Pokapeme si například salát nebo zeleninu upravenou v páře," doporučuje Marie Hubená.

Recept na lněné semínko v mořské soli

Umeleme nebo utřeme len. Na pánvi upražíme mořskou sůl. Na 21 čajových lžiček lněného semínka dáváme 1 lžičku mořské soli. Upraženou sůl utřeme ideálně v třecí japonské misce suribašce, aby byla jemná. Potom do misky přidáme syrová umletá semínka, aby se obalila solí a nežlukla. Této směsi používáme až tři lžíce denně. Proč použít mořskou sůl? Je bohatá na minerály.

Ostropestřec mariánský

Je to favorit pro naše játra. Ostropestřec je charakteristický fialovým bodlákovým květenstvím a zelenými listy s bílými skvrnami. Bylina se používá také jako prevence před ztučněním jater, na zlepšení funkce žlučníku a působí proti vytváření žlučových kamenů. Široké využití této blahodárné byliny se uplatňuje také při psychických problémech, kdy ostropestřec mariánský pozitivně působí proti depresím.

autor: PRO
Spustit audio