ECB uvažuje o zrušení pětiseteurové bankovky, je příliš zneužívána na nelegální platby

Bankovkou s nejvyšší hodnotou v eurozóně by v budoucnu mohla být dvouseteurovka. Ta v hodnotě 500 eur se při běžných platbách v zemích eurozóny příliš nepoužívá a některé obchody ji kvůli její výši ani nepřijímají. I to je jeden z důvodů, proč Evropská centrální banka zvažuje, že tyto bankovky zruší. Tím hlavním ale jsou obavy, že slouží především k praní špinavých peněz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankovky euro

Bankovky euro | Foto: Fotobanka Pixabay

Podle statistik ECB je v současnosti v oběhu přes 600 milionů 500eurových bankovek v hodnotě přibližně 300 miliard eur. Problémem však je, že se tyto bankovky nevyskytují při finančních transakcích tak často, jak jejich množství naznačuje. Podle odborníků řada z nich končí mimo finanční systém.

Šéf ECB Mario Draghi upozorňuje, že je pětiseteurová bankovka zneužívána ke kriminální činnosti a financování terorismu. Používají je často pašeráci drog a podvodníci při praní špinavých peněz. Do bankovek vysoké hodnoty je snazší ukrýt velké sumy peněz a pak je třeba vyvézt do zahraničí a tam je legalizovat.

Z tohoto důvodu už několik let 500eurové bankovky nevydávají například směnárny ve Velké Británii. Podle britské agentury proti organizovanému zločinu až 90 procent těchto bankovek používalo právě podsvětí.

Británie přitom není v tomto směru výjimkou. Právě z důvodu využívání velkých bankovek mafií byla v roce 1969 zrušena 500dolarová bankovka v USA, a v roce 2000 to byla 1000dolarová bankovka v Kanadě.

Evropská centrální banka se v minulosti stažení 500eurových bankovek z oběhu bránila, teď je to podle zahraničního tisku pravděpodobné. Rozhodnutí má padnout v květnu.

O budoucnosti eurové pětistovky rozhodne Rada ECB, v níž zasedají členové vedení banky a šéfové 19 centrálních bank zemí eurozóny.

Některé faktory ale mluví proti rušení pětistovkových bankovek. Například podle šéfa německé centrální banky Jense Weidmanna stažení pětistovek z oběhu kriminální aktivity neomezí.

Zrušení 500eurových bankovek bude také hodně drahé. Jen vytištění nových bankovek s nižšími hodnotami, které by v oběhu 500eurovky nahradily, by vyšlo na více půl miliardy eur (v přepočtu přes 14 miliard korun).

Další náklady by si pak vyžádalo stahování neplatných bankovek a vypouštění do oběhu nových s nižší nominální hodnotou. Tyto náklady se odhadují také v řádu stovek milionů eur.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme