Kraj by náhlý příval stovek uprchlíků zvládl, chyběly mu jen polštáře a deky

12. duben 2016

Středočeský kraj testoval, jak by zvládl příjezd většího počtu migrantů. Na cvičení do Berouna přijely desítky policistů, hasiči, vojáci a zdravotníci.

V úterý kolem půl jedenácté dopoledne byla berounská policejní stanice plná lidí. Z autobusů vystoupila zhruba třicítka figurantů, kteří představovali uprchlíky, které celníci zadrželi na hranicích.

Připravený scénář sice počítal s tím, že do středních Čech přijelo zhruba 300 migrantů najednou, v reálu to ale byla jen desetina, tedy právě jeden autobus.

Figuranti z něj postupně vystoupili, každý měl s sebou jedno zavazadlo a policisté jednoho po druhém za pomoci tlumočníků zkontrolovali. Nejdřív se museli dozvědět, z jaké země přicestovali. „Odkud jste? Ze Sýrie? Pákistánu? Afghánistánu?" ptali se policisté anglicky.

Každý figurant dostal po téhle základní kontrole na ruku šedou pásku s číslem a označením své země. Následně se skupinky přesouvaly do místní tělocvičny, kde měly podle scénáře zajištěný provizorní nocleh.

Cvičení kraj vyhodnotí během několika týdnů, už nyní je podle hejtmana Miloše Petery z ČSSD jasné, že kraj by příval běženců zvládl. Jen by pro tak početnou skupinu chyběly deky a polštáře.

autor: fir
Spustit audio