Počet tygrů ve volné přírodě vzrostl, podle vědců poprvé po sto letech

Vědci poprvé v historii zaznamenali nárůst počtu tygrů ve volné přírodě. Na začátku minulého století jich bylo kolem 100 tisíc, ale do roku 2010 klesl jejich počet na pouhých 3200 kusů, několik poddruhů tygra už navíc bylo vyhubeno. Z posledního sčítání však vyplývá, že počet tygrů od té doby vzrostl na téměř 3900 kusů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tygr malajský

Tygr malajský | Foto: Petr Hamerník

Vědci ze Světového fondu na ochranu přírody ale upozorňují, že nárůst může být způsoben i modernější technikou sčítání. Spíše než absolutní čísla je tak důležitý trend, kterého se podařilo dosáhnout.

Tygři ale pořád zůstávají kriticky ohroženým druhem. Několik poddruhů, jako třeba tygr jávský nebo tygr kaspický, už bylo vyhubeno a třeba tygr čínský byl ve volné přírodě spatřen naposledy před dvaceti lety.

Zvířata ohrožuje i čínská medicína

Tygry stále ohrožují hlavně lidé. Třeba v Indonésii tygři trpí vypalováním pralesů, protože každý z nich potřebuje velké teritorium, aby se uživil. To se činností člověka stále zmenšuje.

„Další věc, která je pro ně velkým nebezpečím a která je likviduje, je tradiční čínská medicína, která některé části těla využívá. Stejně jako nosorožci jsou ohroženi nezákonným lovem, pytláctvím,“ vysvětluje Kamil Čihák ze zoologické zahrady ve Zlíně.

Tygří mozek se používá na „léčbu“ lenosti a akné, krev je údajně dobrá na posílení tělesné konstituce a síly vůle, a tygří tuk je prý dobrý na zvracení. Z vědeckého hlediska to přitom nemá žádné opodstatnění.

Nejvíc tygrů v přírodě žije v Indii, kde se jejich počet odhaduje na dva tisíce. V ostatních částech světa je jich už podstatně méně. Třeba tygrů ussurijských žije v Rusku jen kolem dvou až tří stovek, přitom v zoologických zahradách po celém světě je jich kolem tisícovky. A z Kambodži tygři vymizeli úplně, ale vláda už dlouho uvažuje o tom, že nechá tygry znovu vysadit do volné přírody, aby se populace obnovila.

Zoologické zahrady se při záchraně těchto zvířat podle Kamila Čiháka starají hlavně o udržení genofondu. „Je snaha udržet genofond tak, aby se jimi případně dalo něco někde saturovat, ale ve volné přírodě se to zatím neděje, protože není vhodné prostředí a místo, kam by se dali případně tygři vracet. Problém je v tom, že když se teritorium objeví někde v blízkosti člověka, tak vzhledem k tomu, že se lidi bojí, tak se snaží tygra zlikvidovat,“ říká zoolog.

Cíl: zastavit pytláctví

Prvním cílem je do roku 2022 zdvojnásobit počet tygrů v přírodě. Jak toho docílit, bude už za týden řešit konference, na které se sejdou ministři třinácti zemí, na jejichž území tygři žijí. Ukazuje se totiž, že bez spolupráce vlád, ochranářů a místních obyvatel je záchrana nemožná.

A důležité také je zastavit pytláctví. Jen mezi lety 2000 a 2014 bylo zabaveno téměř 1600 nelegálně ulovených tygrů. To je skoro polovina všech tygrů, kteří žijí ve volné přírodě dnes.

Aktivně proti pytlákům bojuje zejména Rusko, které vytvořilo rozsáhlé rezervace na záchranu tygrů. Dokonce byly kvůli ochraně těchto zvířat přestěhovány celé vesnice. A co se celosvětové ochrany týče, tygři mají i svůj den – každoročně připadá na 29. července.

Ondřej Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme