ČLK zahájila kampaň zaměřenou na problémy zdravotnictví. Vznikl i speciální web

Česká lékařská komora (ČLK) dnes zahájila kampaň s názvem „Zdravotnictví volá o pomoc“. V ní upozorňuje na problémy českého zdravotnictví a také navrhuje, jak je řešit. Chce třeba vyšší platy pro lékaře a sestry, právo pacienta vybrat si lékaře či nemocnici bez omezování od pojišťovny nebo třeba zavedení zdravotní daně na tabák a alkohol. Kampaň připravuje stejná PR agentura, která před pěti lety stála za akcí lékařských odborů „Děkujeme, odcházíme“.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékař (ilustrační foto)

Lékař (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

ČLK deklaruje, že chce upozornit na skutečný stav českého zdravotnictví a přinutit politiky, aby začali problémy řešit.

Své představy o tom, co by se mělo změnit, už ČLK představila v minulosti. Jedná se o pět bodů, v nichž jsou návrhy jako třeba pravidelná valorizace platby za státní pojištěnce, stejné ohodnocení služeb, ať jsou od kteréhokoli poskytovatele, pravidelné zvyšování platů lékařů a sester, zjednodušení vzdělávání lékařů nebo třeba právo ČLK dozorovat „personální zajištění“ zdravotních služeb.

Tyto body v plném znění lze najít i na webu, který je součástí informační kampaně.

Stránce dominuje heslo „Česká lékařská komora už nemůže garantovat bezpečnost pacientů!“. Pod ním je pak mapka, na níž je vyznačené, kolik lékařů v jakém kraji chybí. Aktuální číslo za celou Českou republiku je údajně 935.

Lékaři prý chybějí na internách, chirurgiích a porodnicích a v soukromé sféře je málo praktiků, hlavně dětských pediatrů.

Podle prezidenta komory Milana Kubka ředitelé některých nemocnic nepravdivě informují o situaci ve zdravotnických zařízeních, která fungují jen díky nadměrné přesčasové práci všech zdravotníků. Web chce popisovat skutečný stav. „Je to stránka bez cenzury,“ poznamenal Kubek.

Engel: Nemohou nás v tom nechat donekonečna

Na problém přesčasů upozorňují i odbory. Podle nich například chirurgové loni odpracovali zhruba tisíc hodin přesčasů, což je 2,5krát víc, než povoluje zákon.

Zdravotníci zvažují svéráznou formu protestu – že začnou striktně dodržovat zákoník práce. Podle ČLK by se do týdne zhroutila péče v nemocnicích, podle šéfa lékařských odborů Martina Engla je však přísné dodržování zákoníku práce až krajní řešení.

„Záleží teď na druhé straně, jak bude iniciativní v těch návrzích řešení. Já nechci skutečně, aby to vyznělo, že někoho strašíme. My prostě zatím děláme, co můžeme, aby ti pacienti měli tu péči alespoň takovou, jakou mají, i když v minulosti byla vyšší,“ řekl Engel.

„Zatím je to tak, jak to je, ale nemohou nás v tom ta odpovídající místa nechat donekonečna,“ dodal.

Zítra by měl o situaci ve zdravotnictví v Poslanecké sněmovně jednat premiér Bohuslav Sobotka s krizovým štábem nemocnic, odborů a pacientů.

K požadavkům zdravotníků se nedávno vyjádřil i ministr financí Andrej Babiš. V otevřeném dopise popsal výhrady, které má vůči návrhům ČLK. Komoru také nařkl, že plní roli odborových organizací, čímž podle něj ztrácí legitimitu.

Šéf ČLK Kubek pak – rovněž v otevřeném dopise – reagoval, že má-li komora garantovat odbornost lékařů a hájit profesní zájmy, „nemůže ignorovat problémy financování a organizace zdravotnictví“.

ČRo, Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme