V Česku možná zmizí až 80 procent heren. Nová pravidla schvalují poslanci

Z restaurací a barů by už brzy mohly zmizet hrací automaty. Počítá s tím nový zákon o hazardu, který dnes poslanci projednávají ve třetím čtení. Podle vládního návrhu by mohly zůstat jen velké herny, kde je nejméně 15 hracích přístrojů. To ze současných 4900 provozoven splňuje podle odhadů ministerstva financí jen zhruba 800.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvíce se v Česku sázelo stejně jako v minulých letech na automaty. Ilustrační foto.

Nejvíce se v Česku sázelo stejně jako v minulých letech na automaty. Ilustrační foto. | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Poslanci by dnes měli rozhodnut, jak se budou hazardní hry regulovat a danit. Největší spory se ve sněmovně čekají o výši daní, odvádění části peněz pro sport nebo o blokování nelegálního sázení na internetu.

Návrh počítá se třemi sazbami daně: 25 procent pro kurzové sázky, 30 pro číselné loterie a hry v kasinu a 35 procent pro hrací automaty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslance čeká závěrečné hlasování o nových pravidlech pro hazard. Téma sleduje redaktorka Lenka Jansová

S úpravou souhlasí i sami provozovatelé, popsal mluvčí Unie herního průmyslu Andrej Čírtek: „Z hlediska státu i velkých provozovatelů sázkových her je toto opatření, které směřuje ke konsolidaci trhu, k větší kontrole, k nastavení jasných pravidel a parametrů.“

Nová pravidla regulace hazardu připravilo ministerstvo financí. Chce mimo jiné zajistit, aby lidé v automatech neutráceli sociální dávky.

„Náš systém bude napojen na systémy ministerstva práce a sociálních věcí, to znamená, že budeme schopni identifikovat osoby, které pobírají dávky v hmotné nouzi, a ty se automaticky ocitnou na takzvaném black listu. Na něm se můžou ocitnout i hráči, kteří jsou třeba v léčbě a rozhodnou se, že se sami vyloučí,“ popisuje Karel Blaha z ministerstva financí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Drtivá většina automatů by podle náměstka ministra financí Ondřeje Závodského měla zmizet již v roce 2017

„V České republice je v současné době okolo sto tisíc závislých osob na hazardu a několik set tisíc dalších osob k tomuto stavu inklinuje. Museli jsme s tím něco udělat, abychom tato alarmující čísla začali řešit,“ říká Ondřej Závodský, náměstek ministra financí.

Šéf resortu Andrej Babiš (ANO) varuje, že každá další úprava novely ve sněmovně může ohrozit plánované změny jako celek.

„Jsem přesvědčený, že je to první skutečný zákon, který reguluje hazard, protože současný zákon je z roku 1990. Je to zákon, na kterém jsme pracovali dlouho, porovnávali jsme hazard i sazby v rámci EU a myslím si, že ten návrh je kvalitní,“ říká ministr financí.

Ve sněmovně se čeká bouřlivá debata

Výhrad k vládní novele je ale ve sněmovně spousta. Rozpočtový výbor doporučil schválit, aby část daní z loterií a kurzových sázek mohly firmy posílat na podporu sportování dětí a mládeže. Podpořil i zvýšení podílu obcí ze zdanění hazardu na úkor státu. Připomínky k návrhu má i opoziční ODS.

„V tom zákoně se mimo jiné za hazard prohlašuje tombola a současně v jiném paragrafu se říká, že odměnou a výhrou v hazardní soutěži nemůže být alkohol. Kdo z nás někdy navštívil ples, tak ví, že v té tombole většinou bývá nějaká láhev vína. A já nevím, jak to stát bude kontrolovat,“ říká šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Nelegální sázení na internetu chce stát blokovat

Návrh ministerstva financí přitvrdí také vůči nelegálním provozovatelům hazardu na internetu. Firmy, které nebudou v Česku registrované a nesplní požadavky, chce stát blokovat. Poslanec Jan Farský z TOP 09 s tím ale nesouhlasí. O nepovolených hrách by podle něj nemělo rozhodovat ministerstvo, ale soud. Jeho návrh má u zákonodárců TOP 09 podporu.

„Nebude-li přijat návrh poslance Farského, je pro nás zákon nepřijatelný, protože omezuje svobodu internetu a podřizuje ji vůli ministerského úředníka. Což bude poprvé za 26 let, co může svobodu slova omezit ne soud, ale úředník,“ říká předseda strany Miroslav Kalousek.

Nová pravidla pro hazard také umožní celníkům vstupovat do heren a kontrolovat je. Větší pravomoc v regulaci heren dostanou i obce - ministerstvo financí by mělo nově vydávat jen obecné osvědčení o provozovateli. Obec by rozhodla, kde konkrétně může herna být. Novinky by měly platit od příštího roku.

ČRo, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme