Rousseffovou opustil další koaliční partner. Prezidentka mluví o zradě a spiknutí

Brazilskou prezidentku Dilmu Rousseffovou opustila další koaliční strana, sdělila dnes stanice BBC. Politička, které hrozí v parlamentu ústavní žaloba a odvolání z funkce v souvislosti s obviněním z rozpočtových machinací, hovoří o spiknutí. Viní z něj viceprezidenta Michela Temera, který by ji v případě sesazení zákonodárci nahradil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová | Zdroj: Reuters

V úterý večer vystoupila z koalice Pokroková strana (PP). Její vedení oznámilo, že většina jejích poslanců bude hlasovat pro sesazení prezidentky. Již v březnu se k opozici přidala Temerova Strana brazilského demokratického hnutí (PMDB), dosavadní hlavní koaliční partner Rousseffové Strany pracujících (PT).

„Maska spiklenců spadla. Brazílie a demokracie si takovou frašku nezaslouží. Toto gesto odhaluje zradu vůči mně a demokracii. Dokazuje, že šéf spiklenců nemá závazky vůči lidu,“ řekla podle agentury AFP 68letá levicová prezidentka na adresu 75letého Temera.

Ten se v posledních týdnech netají zájmem o prezidentský post, který by v případě odchodu Rousseffové vykonával nejméně do předčasných voleb.

Rozhodovat se bude v neděli

Poslanci budou o osudu prezidentky hlasovat v neděli. Opozice bude muset mobilizovat nejméně dvě třetiny poslanců, tedy 342 z 513. Pokud se jí to podaří, bude proces pokračovat v Senátu. Když opozice ve sněmovně v neděli neuspěje, bude proces možného sesazení Rousseffové definitivně pohřben.

Nedávný průzkum podle stanice BBC ukázal, že pro sesazení prezidentky ještě před úterním odchodem PP z koalice bylo 300 poslanců, proti 125 a 88 nebylo rozhodnuto. Nyní se podle komentářů dá výsledek nedělního hlasování těžko odhadnout.

Opozice založila plánovanou ústavní žalobu na tvrzení, že prezidentka porušila zákon o fiskální disciplíně, když svévolně upravovala rozpočet, aby měla na štědré předvolební výdaje v předloňské kampani.

Lidé na desetitisícových protivládních demonstracích zase levicové političce vyčítají, že kampaň údajně financovala z korupčních příjmů spojených s hlavní ropnou firmou Petrobras. Rousseffová veškerou vinu popírá.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme