Týraných lidí je čím dál víc

Počet lidí týraných příbuznými rok od roku roste. Vyplývá to z Národní zprávy o rodině, kterou zveřejnilo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Nejčastějšími oběťmi násilí v rodině jsou ženy, děti a také senioři - tedy lidé, kteří jsou nějakým způsobem na svých trýznitelích závislí. Nejrozšířenějším problémem stále zůstává násilí na ženách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

domácí násilí

domácí násilí | Foto: Stand

I když se už tolik nebojí týrání oznámit, pořád je dost těch, které svou situaci chtějí vyřešit, ale nedotáhnou to do konce, říká viceprezidentka Bílého kruhu bezpečí Eva Koubová. "Ono je strašně těžké se odpoutat zejména po mnoha letech společného vztahu, kdy jsou ti dva vnavzájem propojeni nejen citovými vazbami, ale i ekonomickými, sociálními a někde na půli cesty oběť ztratí odvahu, protože se jí to zdá nemožné. Je to běh na dlouhou trať."

Počet týraných dětí prudce roste. Zatímco v roce 1994 bylo podle pramenu ministerstva práce a sociálních věcí evidováno 560 týraných dětí, v roce 2002 to již bylo přes 1200. Zhruba dvojnásobně přitom vzrostl počet sexuálně zneužívaných dětí v rodinách. Podle předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičkové hrozí, že děti, kterým někdo z rodiny psychicky nebo fyzicky ubližuje, budou stejně ubližovat svým potomkům. "Dítě, i když je úplně malé a většina lidí si myslí, že nic nevnímá a nerozumí tomu, tak se mu v podvědomí vtiskuje způsob chování dospělých k němu, zejména rodičů, a pak úplně automaticky to zase přenáší na svoje děti."

Násilí na starších rodinných příslušnících se většinou projevuje v zanedbání péče. Známé jsou ale i případy napadení dětmi či vnoučaty i samotného útoku mezi partnery. Ze zkušeností je známo, že častější než fyzické je týrání psychické.

Markéta Kaclová, Viktorie Hošková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme