Chytá česká animace nový dech?

13. duben 2016
Slovo o filmu , Slovo o filmu

Jak je na tom v roce 2016 česká animace? Opatrný optimismus! Producent animovaných filmů Martin Vandas (Fimfárum, filmy Lucie Sunkové ad.) a mladí výtvarníci a režiséři Jan Saska (Happy End, Přepadení) a Filip Pošivač (Až po uši v mechu) diskutují v pořadu Slovo o filmu o animovaném filmu v Česku.

„Druhý dech české animace je mimo jiné generační otázka. Důležité je, aby mladí tvůrci, které vidím kolem sebe, nerezignovali,“ říká Filip Pošivač, autor úspěšného filmu Až po uši v mechu, který navazuje na tradici českého loutkového filmu. (Film lze vidět online na Stream.cz.) Jan Saska z volného uskupení True Lovers také věří v oživení české animace, které pozoruje kolem sebe. Ve vysílání mj. představuje svůj vtipný a narativně propracovaný snímek Happy End, kterým absolvoval katedru animace na FAMU. Happy Endu předcházela jiná černobílá groteska Přepadení. Podívejte se na ní přímo tady:

Přepadení / The Robbery from Jan Saska on Vimeo.

V Česku nově působí Asociace animovaného filmu. „Zlatý věk české animace je bohužel minulostí, nicméně se snažíme navázat na bohatou a úspěšnou historii a navrátit ji do světové špičky,“ tvrdí ASAF na svém webu. Asociace sdružuje producenty a tvůrce animovaných filmů a v současnosti mimo jiné lobbuje za zřízení animované kategorie na cenách Český lev. Martin Vandas jako její zástupce říká, že je mírným optimistou ohledně vývoje české animace. „Nejdůležitější bude, jestli budeme schopní fungovat jako industry sektor, ne jako jednorázové eventy, po kterých tvůrci budou muset utíkat k jiným výdělkům,“ říká ve vltavském pořadu Slovo o filmu. Většina českých celovečerních snímků v posledních letech včetně Malé z rybárny (2015), Čtyřlístku ve službách krále (2013) nebo Smrtelných historek (2016) byla zklamáním. „Samo množství celovečerních filmů v kinech ale není pro hodnocení kondice českého animovaného filmu vhodné kritérium,“ dodává Vandas.

Kde sledovat animované filmy? Aniont online, Anifilm v Třeboni

Na adrese www.aniont.com vzniknul portál (krátkých) animovaných filmů. Podle pořadatelů se dnes počet zhlédnutí pohybuje kolem 500 měsíčně, ale očekávají postupný nárůst. Zatím je na Aniontu k vidění 104 autorských animovaných filmů včetně videoklipů a experimentů. „K těm nejzajímavějším patří filmy Ericka Oha (korejsko-americký autor vizuálně působivých filmů na hranici abstrakce), dále absurdní filmy lotyšského autora Edmunse Jansonse a pak některé videoklipy. Jedním z těch nejsledovanějších je videoklip Kafkabandu Hrob, který vznikl podle komiksu Zámek, jehož výtvarníkem je Jaromír 99,“ dodává za pořadatele Malvína Balvínová.

3. až 8. května se v Třeboni uskuteční další ročník festivalu animovaných filmů Anifilm. Hlavní téma „Kde domov můj?“ se bude věnovat fenoménu migrace. Novinkou letošního Anifilmu bude dále přehlídka současné české animace pod názvem České obzory. Přehlídka reaguje právě na nárůst kvalitní nové české tvorby. Tu by měla reflektovat i divácká cena, díky níž může publikum zvolit z cca 30 snímků nejlepší český film festivalu. Velký prostor dostane ale taky např. španělská animace.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio